Undvik skador

Om det inte har hänt dig tidigare tänker man oftast inte att man kan skada sig på träningen. Man skjuter det helt enkelt ifrån sig och den kända ”det händer aldrig mig” tanken kommer upp helt omedvetet. Faktum är att det är vanligt att man skadar sig och man måste tänka till för att undvika skador. Hur kul är det att vara borta ifrån träningen i flera veckor på grund av att man inte vilade när man fick de där små känningarna i axeln.

Såhär kan du undvika skador

Se till att du inte övertränar då du ökar risken för eventuella skador. Får inte dina muskler den återhämtning som krävs, är risken större risk att du drar på dig en skada. Sprid istället ut de dagar du tränar över veckans sju dagar för att undvika skador. Tränar du tre så träna varannan istället för tre dagar i följd.

Har du haft skador förut finns det större risk att du får skador igen jämfört med någon som varit skadefri.

Se till att du är lugn och fokuserad under ditt träningspass. Studier har visat att folk som är mer aggressiva och spända skadar sig oftare än de som är avslappnade.

Förbered dig väl innan du går upp på högre vikter eller börjar springa längre sträckor. Är du inte tillräckligt stark och inte tränat senor och leder tillräckligt finns också en större risk för att skada sig. Många som går från lättare till det tyngre under en kort period kan dra på sig skador för att man inte är stark nog. Det kan gå bra de första veckorna men sedan sitter man där med känningarna. Du kan alltså undvika skador genom att fasa dig in i träningen och stegvis öka belastningen i form av både reps och tyngd.,Muskelknutor (Trigger Points) är en öm muskelknuta som kan förekomma om man tränat fel, har utmattade muskler, brist på vitaminer eller annat. Det är ganska vanligt förekommande. Det kan tas bort genom att pressa tummen mot knutan i 20-25 sekunder och upprepa 4-5 gånger. På så sätt separerar man muskelfibrerna i knutan. Du kan även testa med massage. Hjälper inte detta efter några behandlingar bör man uppsöka läkarhjälp.

Har du redan ådragit dig en skada, kan du träna genom att isolera muskler som inte involverar den del du skadat. Du bör självklart ändå uppsöka specialisthjälp för rehabilitation. Om läkaren anser att du kan fortsätta träna muskler som inte involverar den skadade delen. Känner du smärta oavsett vad du tränar så är det bara att lägga vikterna på hyllan för en tid.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar