Träning för särskilda grupper

Även om styrketräning generellt sett fungerar likadant för alla så finns det befolkningsgrupper som kan behöva några extra riktlinjer. Här delar vi upp träningsformerna enligt träning för särskilda grupper!

,

Precis som vi nämnde i första delen av den här artikelserien är styrketräning väldigt fördelaktigt för hälsan. Träning för särskilda grupper, såsom för äldre, kan bromsa de negativa fysiska effekterna av åldrande och förbättra levnadskvaliteten avsevärt.

Nivåerna av testosteron och kroppens starka muskelfibrer (typ 2, eller hur) börjar brytas ner redan i 35 års ålder. Vi blir alltså både svagare och långsammare ju äldre vi blir. Dessutom börjar benen inne i kroppen att urholkas vilket ökar risken för benbrott. Styrketräning hjälper till att motverka allt det där, vid sidan av hälsoeffekter som att motverka åldersdiabetes.

äldre styrketräning
Styrketräning bromsar de negativa fysiska effekterna av åldrande och förbättrar livskvaliteten avsevärt.

Ett korrekt utfört styrkeprogram med helkroppsträning endast två gånger i veckan, kan på bara några månader DUBBLA styrkan. Utöver detta, ökar den muskelmassan med upp till 60% i benen hos otränade seniorer! Det fina med kråksången är att det sedan bara krävs ett enda pass i veckan för att behålla detta. En fördel blir också att man minskar risken att ramla och bryta benet, samt blir bättre på att ta emot sig om man skulle råka ut för det.

Det man som äldre motionär bör vara uppmärksam på är att man förmodligen tappad en hel del flexibilitet och smidighet i kroppen. Rörlighetsträning och stretching tillsammans med en ordentlig uppvärmning är ett måste. Dessutom blir utförandet desto viktigare med tanke på skaderisken.

Har man betydligt sämre förutsättningar när det gäller återhämtning mellan passen vilket man bör ha i åtanke när man lägger upp sitt träningsprogram.

,

Det finns en segdragen myt här i Sverige att styrketräning är farligt för barn. Detta genom en att en ökad skaderisk och att det kan få dem att stanna i växten. Det är dock bara en myt! Idag vet man att det finns många fördelar även för barn att använda sig av styrketräning. Självklart har barn inte samma förutsättningar som vuxna när det gäller att bygga muskler. Träningen får därför ses som ett sätt att bygga upp styrka, kroppskontroll, och en tåligare kropp. För att inte tala om bättre förutsättningar för att behålla den här vanan livet ut.

styrketräning barn
Det är dags att säga emot den segdragna myten om att det är farligt för barn att styrketräna!

Gällande skaderisken så är den många gånger lägre än i populära sporter som till exempel fotboll. Rätt utförd styrketräning, kan minska risken för skador i bl.a. bollsporter, särskilt hos flickor som är mer skadebenägna.

,

Generellt sett är det ingen skillnad i att träna som kvinna än som man, men det finns några små detaljer man kan behöva ha i åtanke. För det första, är kvinnor generellt sett rörligare än män. De har även mindre muskelmassa i förhållande till kroppsvikten. Detta innebär att övningsutförande och stabilitet i övningarna blir desto viktigare så man inte hamnar i lägen där det kan vara skadligt för lederna.

Kvinnor har dessutom betydligt mindre muskelmassa i överkroppen än män. Det gör att man kan välja att lägga in mer träning för just överkroppen för att ”jämna ut” styrkeskillnaderna.

styrketräning tjejer kvinnor
Trots att det inte är någon större skillnad mellan kvinnor och män i styrketräning, finns det vissa detaljer man bör hålla i åtanke.

När det gäller graviditeter vet man också att en stark kropp lättare klarar av både graviditet och födsel och minskar risken för komplikationer. Rätt utförd träning kan också vara fördelaktigt för fostertillväxten och gör det lättare att komma tillbaka till form igen efter födseln..

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar