Isometrisk träning

Isometrisk träning, innebär träning utan rörelser – statisk träning. Om du skulle köra bänkpress, hade du enbart hållit upp stången i luften utan att släppa ner eller pressa upp den under övningen.

Styrketräning med dynamiska övningar där du utför en press eller dylikt i exempelvis bänkpress, kallas för en isotonisk rörelse. Pressandet av stången ifrån dig är en koncentrisk rörelse medan rörelsen där du för stången emot dig är en excentrisk.

Hur funkar isometrisk träning

Statisk träning involverar kroppens muskler vid övningar utan att förändra längden på muskeln under övningens gång. Kontraktion är en term som används under isotonisk och ibland även i den isometriska träningen som hänvisar till en ändring i muskelns längd. Det är under isotonisk träning vi får en kontraktion i musklerna.

Isometrisk träning kan man i princip utföra var som helst och med väldigt lite hjälpmedel. Statisk träning som är välkänd är bland annat jägarstol, där du sitter i 90 grader lutad mot en vägg.

Uppvärmning innan denna typ av träning krävs precis som under all annan form av träning.

Personer som kan dra nytta av isometrisk träning är klättrare, skidåkare, gymnaster och även ryttare. Motocross och andra sporter där du under en längre period är i samma position, en statisk position, kan också gynnas av denna typ av träning.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar