Håll rätt form i din träning

En grundläggande princip i styrketräning är att du alltid måste ha en god form. Med god form menas att du har en hållning som inte kan orsaka skada under övningens utförande. Många gånger är dålig form orsaken till skador och övningar där dålig form är vanliga är bland annat marklyft. På gym och träningsanläggningar finns ofta speglar av den enkla orsaken att man ska se huruvida man utför en övning rätt eller fel. Finns inte speglar tillgängliga finns det säkerligen andra personer som kan kolla på övningen utförande och ge tips om förbättringar.

,

Det finns ingen på ett gym som bryr sig om hur mycket du tar i olika övningar. Därför finns det ingen anledning att lasta på så mycket vikt att du inte kan hantera och utföra övningen korrekt och säkert. Sikta på att lära dig övningarnas utförande korrekt innan du börjar tänka på att lasta på vikter. Alltför många har ett undermåligt utförande i många övningar och gör det bäddat för skador. Folk som tränat länge och har koll på övningarnas utförande bör också hjälpa till genom att tala om för tränande som utför övningar med risk för skador hur övningen ska utföras säkert.

Nyckelprinciper för rätt övningsutförande är att du aldrig ska slänga med vikter, utför övningen kontrollerat. Håll ryggen rak och magen spänd för att ha en så stabil hållning som möjligt. Håll också huvudet rakt fram med ryggrad och nacke i rät form för att inte påfresta känsliga kroppsdelar fel och orsaka skador.

,

Oerhört många får skador på knän, främst i samband med sporter som fotboll och innebandy. Skador på knäna är aldrig kul och det är sällan man blir helt återställd om ledband och korsband har blivit drabbade. När du utför övningar i gymmet som berör knäna speciellt mycket som knäböj och utfall se till att du riktar knäna i samma riktning som tårna. En del har också föreslagit att man ska ha knäna i en vinklad riktning vid övningar som benpress för att belasta knäna mindre.

,

När du gör upp ett träningsprogram är det viktigt att du tänker på att variera rörelser så att belastningen på lederna inte blir konstant. Utför du övningar som är snarlika blir belastningen på just den delen av lederna extra stor och en ökad risk för skador uppstår.

,

Får du smärta över en speciell punkt eller övning ska du aldrig ignorera smärtan. Testa att utföra en snarlik övning eller ändra position och se om du får samma smärta. Är smärtan ihållande även under andra övningar bör du uppsöka specialist för rådgivning. Att belasta en redan skadad del av kroppen kan orsaka större skada, och därmed en längre frånvaro från träningen.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar