Funktionell träning

Funktionell träning innebär att du tränar i naturliga rörelser och bygger upp en funktionell styrka som du kan utnyttja i vardagen. Varje dag innebär olika typer av kroppsbelastning från att bära matkassar till att lyfta saker ifrån marken. Vissa saker gör man mindre ofta och det är av den orsaken bra att låta kroppen vara förberedd inför belastningen.

Syftet med funktionell träning

Syftet med funktionell träning är att öva upp balans, styrka och flexibilitet som sedan kan brukas i ditt vardagliga liv. Man kan bli förvånad över hur många muskler man utnyttjar varje dag. Att bära upp en kasse från marken innebär att du anstränger magen, armar och ryggmuskulaturen. I längden blir det många lyft och med tiden kan ett liknande lyft innebära att man blir skadad.

Varje dag utför du rörelser som innebär sträckningar efter föremål, lyft av tunga saker och obekväma förflyttningar och rörelser. Det kan exempelvis vara när du vänder dig om i en stol eller lyfter tunga lådor.

Funktionell styrka kan även tillämpas vid sporter där du utför specifika rörelser för just den sporten. Det kan handla om klättring, fotboll, tennis eller golf. Med funktionell träning tränar du upp den muskulatur som berörs vid sportens utförande för att uppnå bättre resultat eller minimera skaderisken.,Funktionell träning tillämpas främst genom lyft, sträck, styrka och förflyttningar. Vardagen består av hopp, drag, sträck, stop, start, press, drag och många andra rörelser. Genom att bygga upp en fysisk som är mer anpassad för denna typ av rörelser finns det mindre risk för att du drabbas av smärta och skador. Meningen är att du lättare ska kunna utföra vardagliga företeelser.

Isolera inte leder eller muskler

Du ska tänka på att inte isolera leder eller muskler i funktionell träning eftersom du då inte får med själva rörelsen. Det är själva rörelsen som är det viktiga i funktionell träning. Knäböj är t ex. bättre att tillämpa än benspark om man ska träna för funktionell styrka och rörelser.,Många övningar i maskiner är ett exempel på träning som inte återger någon funktion till musklerna i vardagen. Dessa övningar är oftast isolerande, monotona och återger inte någon form av balansträning till utövaren. Maskiner är ändå inte fullt odugliga, utan kan vara bra för rehab, nybörjare och att bygga upp svagare enskilda muskler. Efter det kan man fortsätta med funktionell träning.

Välj istället kroppsövningar eller övningar som utförs med fria vikter. Många av dem kan du hitta i vår övningsbank här!

Lycka till!,

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar