Dragremmar: För starkare grepp

Dragremmar är ett populärt hjälpmedel vid tunga dragövningar som marklyft, chins och hantelrodd och att inte begränsas av sitt grepp vid dessa övningar kan gynna din träning. Samtidigt bör du inte heller bli för beroende av remmarna om du vill behålla en allsidigt tränad kropp.

Dragremmar är korta remmar i läder eller grovt tyg som lindas runt handleden och stången för att öka styrkan och uthålligheten i greppet inför olika dragövningar. De används ofta av styrkeidrottare som är beroende av att klara av stora volymer träning som till exempel tyngdlyftare men är även populärt hos vanliga motionärer som inte vill begränsas av greppet när de tränar.

Vanliga övningar där remmar används är marklyft, både raka och från marken, hantel- och skivstångsrodd samt chins/pull-ups. Från tyngdlyftningsvärlden har vi även övningar som olika varianter av ryck och ryckdrag.

Fördelar med dragremmar

Fördelarna med dragremmar är främst att du kan överbelasta de huvudsakliga musklerna i övningen utan att begränsas av greppet. Inte bara att greppet tröttnar fortare utan även att i vissa övningar där man har svårt at få ”kontakt” med muskeln kan ha lättare att göra det om man tar bort en del av greppet ur ekvationen.

En annan fördel med att använda remmar är att det är lätt att få problem med armbågarna och händerna när man tränar mycket. Musklerna som stänger handen överbelastas och används betydligt mer än musklerna som öppnar handen vilket kan leda till besvär med underarmsmusklerna och dess fästen uppe vid armbågen.

Vid marklyft kommer remmar att låta dig lyfta tunga vikter utan att använda ett så kallat mixat grepp, där du har ena handflatan mot dig och den andra från dig. Det låter dig lyfta utan att behöva rotera ena armen vilket möjligtvis skulle kunna förebygga obalanser i träningen på sikt.

Nackdelar?

Det kanske låter som om vi förespråkar dragremmar till all träning, utan några som helst nackdelar? Självklart inte. Du bör inte göra dig beroende av ett träningsredskap och om greppet är den svaga länk som begränsar dig så bör du ju på sikt försöka träna bort den svaga länken.

Vi råder dig att begränsa användandet av dragremmar tills när det verkligen behövs. Kan du till exempel köra de första seten i en övning utan remmar men brukar tröttna efter halva passet? Använda remmarna först då i så fall.

I marklyft kan du till exempel värma upp utan remmar, eller begränsa användandet till när du kör många repetitioner i flera set men köra de tunga lyften utan remmar. I tyngdlyftning kan du med fördel använda remmar vid ryckdrag och stötdrag för att spara greppet inför huvudlyften.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar