Crosstrainer – hur ska man göra egentligen

Vad är egentligen en crosstrainer? Jo, en crosstrainer är en maskin som härmar kroppens naturliga rörelsemönster genom en jämn belastning mellan båda benen eftersom fötterna aldrig lämnar pedalerna. Elliptical machine, kallas crosstrainern på engelska. Med det menas den elliptiska eller med andra ord ovala rörelsen som benen gör.

Crosstrainer - så gör du på rätt sätt

Att ställa sig på en crosstrainer och träna ser rätt enkelt ut för de flesta. Sanningen är att många crosstrainar på fel sätt.

Här nedanför har vi därför listat olika tips för att du ska få ut så mycket av din träning som möjligt. Så här ska man egentligen göra på en crosstrainer:

Ställ in crosstrainern efter din vikt

Börja med att ställa in crosstrainern innan du hoppar på den. Om du inte gör det kommer den automatiskt vara inställd på en person som väger runt 70 kg. Det gör att kalorimätningen kommer bli helt fel. Ställ alltså in rätt information om din kropp innan du börjar träna. Ett bra mål kan vara att göra av med ungefär 100 kalorier per 10:e minut.

Ställ in motstånd

Utan motstånd blir meterna du kör många och du orkar köra på länge utan problem. Men om du inte ställer in motstånd så får du faktiskt inte ut speciellt mycket av din träning. Med motstånd däremot så håller du dig i rörelse samtidigt som du får anstränga dig mer. På så sätt kan du ge mer och hålla på tills du verkligen gett allt du orkar.

Variera ditt trampande

Vanligtvis så brukar man trampa framåt. Genom att istället trampa både framåt och bakåt så tränar du istället fler muskelgrupper. Genom att trampa framåt tränar du framsida lår. När du trampar bakåt tränar du knäsenorna och rumpan. Du vinner alltså på att byta riktning av ditt trampande.

Belasta foten rätt

Viktigt att tänka på när du crosstrainar är att du har rätt position av din fot. Sätt i hälen när du trampar ner. Många gör misstaget att lägga en för stor vikt på tårna vilket leder till att du inte orkar trampa lika länge som du egentligen skulle orkat. Fötterna domnar nämligen av vid för mycket belastning på tårna.

Glöm inte överkroppen

Använd armarna och hela överkroppen. Låt inte bara benen få kämpa hårt. Variera din träning genom att köra intervaller där du tar i extra mycket med armar och överkropp under en kortare period, för att sedan ta i extra mycket med benen under en period. En crosstrainer är till för både ben + överkropp.

Spänn din core

Din core (mage, bål och rygg) ska under hela träningspasset alltid vara spänd när du crosstrainar. Du ska inte luta dig framåt för att vila på handtagen, utan håll kroppen rak. Tänk även på att hålla axlarna bakåt och hakan högt.

Konditionsträna

Många använder crosstrainern till enbart uppvärmning men sanningen är att det är en grym konditionsträning. Genom att använda dig av intervall-träning kan du få ut extremt mycket av ditt träningspass. Vi lovar att du kommer vara väldigt svettig efteråt.

Nu har du alla tips du behöver för att få ut så mycket som möjligt av ditt träningspass på en crosstrainer. Kör hårt!,

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar