Krönika: Återhämta dig som en 40-plussare

 

Blir jag trött nån gång? Ja, naturligtvis, varje enskild dag blir jag trött. Det blir alla människor. Konstigt nog så verkar det dock som att efter fyrtio, så ska det förklaras med ålder. ”man är ju inte 20 år längre”. Det är väl för väl det, för när jag var 20 var jag en riktigt slö människa.

Det här handlar om hur vi ser på saker och ting. Jo, visst, när vi blir äldre tar återhämtningen längre tid. Men inte i den omfattning som vi tror. Vid 40 har vi en annan livssituation. Ofta är det mer stress, större ansvar, familj, ekonomi, allt har växt. Det gör att vi får allt mindre tid till återhämtning. När kunde du ligga en hel eftermiddag på soffan framför TV:n senast? Jag minns söndagar som tonåring, när man stack till gymmet 1,5 timme, sen låg man i soffan i halvmörker i 3 timmar efteråt.

Men den största orsaken till vår ”trötthet” är att vi alltid pratar om hur trötta vi är. Fundera själv, hur ofta säger du att du är trött på en dag. Det blir nästan lite av ett ticks. Prova att istället börja säga ”åh vad pigg jag är”, varje gång du känner dig lite trött.

Hjärnan är en fantastisk muskel som talar om för oss hur vi mår. Och säger vi att vi är trötta tillräckligt ofta, så kommer hjärnan att tro på oss till slut. Här är ett litet enkelt experiment jag brukar köra med de jag föreläser för, bara för att påvisa hjärnans kraft.

Hjärnan är så stark, så om vi säger att vi är trötta, så kommer vi att bli det 

Slut ögonen (viktigt att du sluter ögonen). Tänk dig att du går in i en matvarubutik. Du går fram till frukt & grönt disken. Där tar du upp en stor citron. Du ber att få låna en kniv, så delar du citronen i två halvor. Ta den ena halvan och dela den också, så du får två stora klyftor av citronen. Ta nu den ena klyftan i handen, kläm lite på den så det börjar rinna lite saft om den. Ta klyftan, för den till munnen, och ta en stor tugga av citronen. Öppna ögonen.

Hur gick det, fick du lite saliv i munnen? Fick du rysningar? Smakade det lite citron i munnen?

Så stark är vår hjärna, att vi kan framkalla känslan av att äta citron, bara genom att tänka på det.

Utnyttja hjärnans kraft för återhämtning

Så när du återhämtar dig, se till att göra det aktivt och medvetet. Nu ligger jag på soffan för att återhämta mig. Jag behöver det för att vila mina muskler. Nu tar jag en promenad för att rensa tankarna lite, hjärna behöver den avkopplingen, osv.

Det jag försöker säga är att ju fler medvetna val du gör, där du aktivt väljer vad du ska göra, desto lättare blir det att höra kroppens signaler på riktigt. Är du trött i huvudet? Eller stressad så hjärnan är begränsad av ett alldeles för högt kortisol påslag?

Är du trött, eller är du mör i musklerna efter hård träning? Eller är du bara törstig? Eller hungrig?

Vad kortisolet har för inverkan på oss kan du läsa mer om i ”Välj rätt” av Katarina Gospic. Jag rekommenderar er även att följa hennes podd, ”I huvudet på en banbrytare”.

Men om jag verkligen är trött, hur ska jag träna då?

Att vara trött och träna, är det verkligen återhämtning? Ja det beror på varför du är trött? Eller vad du är trött i? Väldigt många har idag ett jobb som inte är speciellt fysiskt krävande. Inga tunga lyft, inga jättesträckor att gå, ingenting. Snarare är det hjärnan som får arbeta, och det är det som gör att man känner sig trött.

Vad finns då bättre än att syssla med något så enkelt som att lyfta vikter? Och är du trött, då rekommenderar jag enkla övningar, där hjärnan inte behöver anstränga sig pga avancerad teknik. Marklyftet är enkelt. Böjen likaså. Bänken kan kräva lite, men är hjärnan trött kan det vara okej och ”fulbänka” lite, med studs på bröstet och allt.

Eller jogga för all del, monotont, enkelt. Cykla på  motionscykel, roddmaskin.  Finns inte tillgång till gym, så kan du alltid göra situps, armhävningar och dips mot en stol.

Din fysiska tillväxt är kanske inte så stor, men det handlar om att bryta hjärnans mönster och träna för hjärnans skull.

Så, jovisst, du kan känna dig tröttare som 40-åring än vad du var när du var 20. Men ditt liv är annorlunda. Du arbetar ofta mer, du har ansvar för barn, ekonomi, kanske en chefsposition på jobbet, du har en logistikcentral för alla träningar, tävlingar, skolråd, styrelsemöte, sälja lotter, osv, som får DHL att avundas dig.

Så egentligen nej, du är inte tröttare. Du är piggare än du någonsin varit. Kom bara ihåg att återhämta dig ordentligt.


Krönikan är skriven av Peter Paunovic, grundare till företaget Novus Kunskap. Peter har mångårig erfarenhet av försäljning och av att leda samt utveckla försäljningen inom en mängd olika branscher. Peter brinner för träning och tränar många gånger i veckan. På Muscles.se kommer han att skriva om hur man kommer i form som 40-plussare.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar