Vilopuls – vad är ett bra värde?

Vilopuls är det antal slag som ditt hjärta slår när kroppen är i total vila. Du sover inte men din kropp utför inga rörelser och den har inte så gjort på ett par minuter innan du mäter. Vilopuls är dock inte samma sak som den puls kroppen har när du sover för då sjunker pulsen ännu mer.

Hur får jag fram min vilopuls?

Att räkna ut sin vilopuls är väldigt enkelt. Placera bara pek och långfingret på din handled nedanför tummen och räkna antal pulsslag som du kommer upp i under 30 sekunder. Ta denna siffra gånger två för att få fram slag per minut. Du kan även mäta din puls på framsida halsen där du har tjocka blodådror. Vilopulsen ska mätas när du legat helt stilla i 10 minuter utan ansträngning så bästa tillfället är ofta innan du går upp på morgonen.

Så här får du bättre vilopuls

Vad är en normalt?

En vuxen normalfrisk människa har mellan 60 och 100 i vilopuls, dock ligger de flesta under 90. Har du en högre vilopuls än 100 så ökar risken för hjärtsjukdomar vilket är väldigt allvarligt. Har du istället en lägre vilopuls än 60 så är detta ofta ett tecken på att du är vältränad. En riktigt vältränad person kan ha ner mot 40 i vilopuls. Skidåkaren Gunde Svan hade som bäst en vilopuls på endast 32!

För att få en snabb indikation på hur din puls ligger till så kan du titta i nedan tabeller för män och kvinnor. Vi har inte tagit hänsyn till ålder i nedan tabeller utan de utgår ifrån ett snitt mellan åldern 18-45. Vid högre ålder än +45 ökar nivåerna ytterligare med något slag eller två.

Vilopuls man mellan 18-45

Atlet: under 55

Mycket bra: 56-61

Bra: 62-65

Lite bättre än snittet: 66-69

Normal: 70-73

Under normal: 74-81

Dålig: över 82

För kvinnor mellan 18-45

Atlet: under 60

Mycket bra: 61-65

Bra: 65-69

Lite bättre än snittet: 70-73

Normal: 74-78

Under normal: 79-84

Dålig: över 85

Faktorer som påverkar din vilopuls

Det finns flera faktorer som påverkar din vilopuls. Dessa är bland annat kön, ålder, om du röker, vilka kostvanor du har och hur mycket du tränar dvs hur bra är din kropp på att ta upp syre? Ju mer du tränar desto bättre blir kroppen på att ta upp syre och då sjunker behovet av många hjärtslag per minut dvs du får en lägre vilopuls. Du kan även få högre vilopuls om du har en infektion i kroppen. Har du bra koll på din vilopuls över en längre tid så kommer du att märka om du börjar bli sjuk bara genom att kontrollera din vilopuls som då ökar.

Hur sänker jag min vilopuls?

  1. Genom att träna sjunker vilopulsen på sikt men genom intervaller så sjunker den ännu snabbare. Pressa upp pulsen under korta träningsperioder och ditt hjärta blir starkare, precis som under styrketräning av en muskel.
  2. Stressa mindre. När du är stressad skapas en massa hormoner som höjer din vilopuls
  3. Sov ordentligt. Samma som punkten ovan. Det skapas fel hormoner i kroppen om du hela tiden har ett sömnunderskott
  4. Se till att gå ned i vikt om du är överviktig. Du anstränger kroppen och hjärtat mer om du hela tiden bär runt på extra kilon i kroppen
  5. Ät mindre salt

Sammanfattning vilopuls

Din vilopuls är en snabb diagnos på hur du mår. Har du en konstant hög vilopuls bör du definitivt se över hur du lever. Har du en tillfällig ökning är du förmodligen på väg att bli sjuk och bör avstå ifrån träning just den dagen.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar