Vett och etikett på gymmet

Ah, gymmet… Ett andra hem för vissa, och en skrämmande ny värld för andra. Gymmet är också en plats med sin egen kultur och sina egna oskrivna regler och som alltid när människor möts så kan det uppstå friktion.

Vi på Muscles tycker att själva träningen ska ligga i fokus och har därför satt ihop en liten guide i vett och Etikett på gymmet för att göra din och dina medmänniskors träningsupplevelse så okomplicerad och friktionsfri som möjligt:

1: Städa undan efter dig

Det här kanske inte kommer som en överraskning, men du är inte ensam på gymmet. Det kommer andra som vill träna efter dig och det första man vill göra är inte att behöva lassa tillbaka viktplattor eller gå och leta efter den andra 20-kiloshanteln i ett hav av kringspridda hantlar på golvet framför hantelstället.

Visst, man kanske är så slutkörd efter sista dropsetet knäböj att man knappt kan gå men det betyder inte att man har rät att lämna 5-6 viktplattor på varje sida av squat racken åt “personalen” att städa upp. De har vettigare saker att göra, tro mig.

Det här innefattar också att torka sitt svett från bänkar eller annan utrustning när du är klar, men även golvet. Har du lämnat en en pöl av svett efter din 30 minuters cirkelträning är det inte så fräscht för nästa person som kanske behöver ligga på golvytan.

2: Avbryt inte någon mitt under ett set

Att stå och pressa ut de sista repetitionerna i ett högreps-set med militärpress och höra någon bakom sig fråga “har du många kvar” kan slå luften ur de flesta.

Vänta med fördel tills personen är klar och har lagt ner vikten innan du avbryter. Det gäller även om det är en utrustningsdetalj som kanske ligger bredvid eller bakom någon och du inte är säker på om någon glömt städa efter sig eller om den används någons träningspass. Se punkt 1.

3: Använd rätt utrustning till rätt övning

Stora delar av utrustningen på ett gym år att använda till olika saker. Vissa delar av utrustingen är dock specifikt till för vissa övningar som inte kan eller inte bör utföras med en annan utrustning. Ett bra exempel är Squat racken, eller “buren” där man kör knäböj.

I många fall är squat racken utrustad med en säkerhetsanordning som stången landar på om du skulle fastna i botten på knäböjen och då man står i en “bur” så kan stången inte rulla iväg och skada andra på gymmet om man skulle tappa den i lyftet.

Så att uppta squat racken med övningar som militärpress, marklyft eller -gud förbjude- bicepscurls går väl an i nödfall och om ingen annan använder den för tillfället, men då bör man vara beredd på att dela med sig eller lämna över till de som behöver den för knäböj.

En annan utrustningsdetalj som blir allt vanligare även på kommersiella gym nu för tiden är tyngdlyftningsplattformar. De är som det låter till för tyngdlyftningsövningsar som frivändning, ryck och stöt där man efter avslutat lyft oftast släpper stången i golvet från axelhöjd eller raka armar.

Precis som med squat racken finns det oftast bara en eller ett fåtal av dessa på gymmet och använder man dem för andra övningar bör man vara beredd på att dela med sig eller lämna över när det kommer någon som behöver den.

Ett sista ord om tyngdlyftningsplattformen. När någon är på väg att genomföra ett lyft, försök undvika att passera precis framför plattformen då det kan störa lyftaren. Och för guds skull, GÅ ALDRIG PÅ PLATTFORMEN i samband med ett lyft.

Det är för din egen säkerhet, det flyger en stång med kanske 100, 120kg på som rör sig ett par meter i sekunden. Missar man dessutom ett lyft kan stången hamna en halvmeter åt fel håll och då kan du själv räkna ut vad som händer om du står där. Säkerheten framför allt.

Av samma skäl bör man kanske tänka över valet av sådana övningar om det inte finns en tilldelad yta med det ändamålet på gymmet. Att ta en skivstång och ställa sig mitt ute bland fria vikterna och köra ryck kommer att inkräkta på de andra besökarnas ytan OCH är farligt ur skadesynpunkt.

Och när vi ändå är inne på tyngdlyftning och säkerhet kan vi tillägga att du aldrig bör köra tyngdlyftning i squat racken då stången vid ett missat lyft kan studsa mot buren och träffa dig på vägen ner.

4: Dela med dig!

Som jag skrev i punkt 1, du är inte ensam på gymmet. KAN du dela med dig av utrustningen utan att det påverkar ditt pass alltför mycket, gör det. Det borde vara i allas bästa intresse av att skapa en gymatmosfär där man trivs och kan träna tillsammans utan att behövs bråka om utrustning.

 


Text: Jakob Richloow

Jakob Richloow är redaktör och skribent på Muscles. Utöver det arbetar han som personlig tränare och föreläsare via sitt utbildningsföretag Stockholm Strength.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar