Varför träningsbälte?

Ett träningsbälte som används på rätt sätt fungerar som säkerhetsutrustning när du knäböjer eller gör marklyft med tunga vikter. Syftet med att använda träningsbälte är att skydda ryggraden mot skador som kan uppkomma genom att du viker dig under vikten.

Eftersom säkerhet är nödvändigt och ett träningsbälte inte hjälper dig lyfta så många extra kilon, bör du använda bälte vid de allra tyngsta lyften. Du måste förstås inte använda bälte. Om du är ung, din rygg är frisk och du har tillräckligt stark midja så kanske du aldrig vill använda bälte. Men om du känner minsta tveksamhet så använd träningsbälte vid de tunga lyften.

Säkerheten kommer alltid först. Ett bälte fungerar genom att du spänner bukmusklerna ut mot bältet och därmed skapar ett tryck i bukhålan. Eftersom bukmusklerna har något att trycka mot så kan de spännas hårdare än om du är utan bälte. Den hårt spända bålen hjälper till att ge ryggraden stöd och ökad säkerhet. Att använda träningsbälte håller alltså inte upp överkroppen. Utan har till syfte att låta dig spänna musklerna hårdare och därmed bli styvare i midjan. Förutom att hjälpa till med buktrycket så gör ett träningsbälte dig också medveten om din ryggs position. Lika lite som du ska krumma ryggen, ska du inte heller svanka för mycket, vika dig åt sidan eller vrida överkroppen.

Ett träningsbälte som bärs på rätt sätt kopplar ihop bröstkorgen med höften. Det ger dig möjlighet att exakt känna hur kroppen rör sig (proprioception). Ett riktigt bälte är därför 10 cm brett runt om. Kom ihåg att bältets främsta funktion är att ge magen något att trycka mot. Ett bälte som är smalare på framsidan än baksidan fungerar alltså sämre.

En del tyngdlyftare använder bälten som är smalare på framsidan eftersom att de behöver den ökade rörlighet som dessa bälten tillåter. För dig som inte tränar tyngdlyftning har de inget syfte. Om du är väldigt kort och inte får in 10 cm mellan höftben och revben, behöver du leta upp ett något smalare bälte. Ett kraftigt bälte är bekvämt med tunga vikter (även mentalt), men ett enkelt 10 cm läderbälte fungerar bra. Välgjorda plastbälten (neopren/plast/nylonrem/kardborr) fungerar också.

Ett bälte måste bäras på rätt plats och vara lagom spänt för att fungera bra.

Gör så här:

  1. Ta på bältet rakt över naveln och spänn det så att det inte ramlar av.
  2. Ställ dig sedan i knäböjställning och gör en långsam böj.

Notera var bältet hamnar och spänn det så att du får lite tryck. För hårt är värre än för löst.

Som med allt annat så kommer du behöva vänja dig vid att köra med bälte. Du kommer också behöva reglera placering och tryck efter hand. Man hör ofta att de som använder bälte vid styrketräning får svagare midja. Detta stämmer om du använder bälte för alla övningar hela tiden (vilket man faktiskt ser ibland). Musklerna i midjan slutar arbeta om du bär bälte även när du inte behöver vara hård i kroppen. Detta leder till sämre styrkeutveckling i midjan (relativt övriga muskelgrupper), vilket i slutändan kommer göra det svårare att använda bälte på rätt sätt (skapa buktryck). Om du däremot begränsar användandet till knäböjens och marklyftens tyngsta set så kan du t.o.m. bli starkare i bålen eftersom du kan spänna musklerna hårdare.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar