Vad ska man ha för skor när man styrketränar?

Vad ska man ha för skor när man styrketränar? Spelar det egentligen för roll vad du har för typ av skor på dig när du styrketränar på gymmet? Ja, valet av sko ska nämligen baseras på vilken typ av träning du utför och kommer att påverka träningsresultatet mer än du kanske tror.

Allt för många tränar idag i samma typ av sko de använder när de löptränar, det vill säga en rätt tung löparsko med upphöjt hälparti och kraftigt vadderad sula.

Det första som händer när man tar på sig en sådan sko är att man tappar kontakten med underlaget. Kroppen är en väldigt avancerad organism och så smart konstruerad att den kan “Känna” hur dess olika leder och muskler ska arbeta baserad på olika sensoriska system.

Stora delar av de här systemen är ju såklart syn och balans men det man ofta glömmer bort är att även greppet spelar en stor roll (och det är därför du aldrig ska träna med handskar), och greppet innefattar även våra fötter. Det är ju trots allt de som “greppar” marken under oss och anpassar vårt styrka och stabilitet efter underlaget.

Så, när du drar på dig en sko med kraftig eller vadderad sula så tappar du kontakten med underlaget och därmed potentiell styrka och stabilitet som kroppen helt enkelt inte kommer “komma åt”.

Kör du dessutom övningar som kräver balans eller är instabila i sig, som till exempel enbensövningar, så kommer din kropp nu dessutom få kämpa mot ett instabilt underlag, din sko! Och som jag har skrivit om tidigare är träning med instabila underlag kraftigt överskattat, de flesta människor idag är instabila i sig själva och tjänar mest på att bara få kroppen att fungera optimalt på vanligt underlag…

De flesta idag har också rätt svaga fötter, med kollapsade fotvalv (plattfot) och dålig stabilitet och dålig rörlighet i fotleden och för vissa går det till och med så illa att man börjar få problem med smärta i foten eller knän och börjar köra med inläggssulor för att kompensera för problemet som dock fortfarande finns kvar.

Lösningen på allt det här då? Av med skorna! Träna i strumpor eller i värsta fall en tå-sko, och om inte under hela passet så kan du iallafall genomföra din uppvärmning utan skor, och varför inte slänga in lite övningar för att stärka upp fötterna? Även så kallade minimalistiska skor kan vara ett alternativ. Till den kategorin hör skor med tunn sula, runt 3mm, och inget eller väldigt lite upphöjd häl, 0-3mm.

Så, nu till det enda undantaget, tyngdlyftningsskor. Inom tyngdlyftning och dess olika explosiva lyft såsom ryck, frivändning och stöt använder man sig av en stabil sko med en kraftigt upphöjd häl gjort i hårt material. Anledningen till detta är att man hamnar i en bättre position och får bättre stabilitet i de extremt snabba rörelser som krävs i dessa komplexa övningar och det är ingenting man vill ge avkall på.

Numera ser man även folk på gymmet som inte kör tyngdlyftning men använder dem i övningar som knäböj och då handlar det om att kompensera för dålig rörlighet i fotleden för att komma djupare ner i böjen med bättre hållning, på samma sätt som om de stått med hälarna på ett par viktplattor istället.

Slutord, tar du din träning på allvar bör du använda rätt sko för din träning. Använd löparskorna till löpningen och satsa på en bra sko för inomhusbruk.

Text: Jakob Richloow

Jakob Richloow är redaktör och skribent på Muscles. Utöver det arbetar han som personlig tränare och föreläsare via sitt utbildningsföretag Stockholm Strength.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar