Muscles listar Sveriges 10 bästa träningsbloggar

Gillar du att läsa om träning? Det gör vi på Muscles. Idag finns det över 170 tusen träningsbloggar i Sverige och för att du ska slippa sitta och bläddra igenom allihopa själv så har vi på redaktionen tagit fram en lista med just våra favoriter!

De tio bloggarna är alla så kallade faktabloggar, det vill säga bloggar där innehållet till största del består av information och fakta och vi har valt att utelämna inspirations- och livsstilsbloggarna till en egen lista att publiceras framöver.

Vi har också valt att inte inkludera bloggportaler och träningshemsidor för att framhäva och premiera enskilda personer i den här listan. Håll till godo!

1. Träningslära

Kategori: Faktablogg
Uppehovsman: Jacob Gudiol, Niclas Neuman
Adress: traningslara.se
Den okrönta konungen bland faktabaserade träningsbloggar idag är utan tvekan Träningslära och dess huvudsakliga drivkraft Jacob Gudiol.

Här hittar du i stort sett all information du behöver inom kost och träning men också en väldigt bred källkritisk inriktning som arbetar för att sålla i informationsflödet för de som vill ha saklig, objektiv och vetenskapligt vedertagen information som grund i sitt kunskapssökande.

2. Styrkelabbet

Kategori: Faktablogg
Uppehovsman: Daniel Richter
Adress: styrkelabbet.se
Styrkelabbet har på bara några år tagit sig upp från Daniel Richters privata hobbyprojekt till en av Sveriges största faktabloggar om träning och 2014 vann Daniel branchpriset Guldhjärtat i kategorin Årets Hemsida/Blogg.

Om #1 på listan kan ses som en både bred och djup introduktion till källkritik och kost- och träningslära är Richters sida mer praktisk och jordnära med artiklar om olika styrkeprogram och övningar med en förkärlek för styrkelyft och basövningar.

3. Träna Styrka

Uppehovsman: Jacob Gudiol
Adress:http://tranastyrka.se
Träna Styrka är Jacob Gudiols egna blogg där han vid sidan om de lite längre och mer djupgående artiklarna på Träningslära skriver kortare och mer frekventa inlägg samt delar med sig av sina egna tankar kring kost och träning.

4. Smarta Vägen

Uppehovsman: Marek Behrendt
Adress: smartavagen.blogspot.com
Sverige är som sagt inte direkt bortskämt med faktabaserade träningsbloggar. Den Smarta Vägen är ett av undantagen och här hittar du flera djupgående artiklar inom kost och träning.

5. Anki Sundins blogg

Uppehovsman: Anki Sundin
Adress: http://ankisundin.se/blogg
Anki Sundin är Nutritionist och författare av flera böcker inom näringslära och på bloggen avhandlar hon regelbundet olika relevanta ämnen kopplade till kost.

6. Träning och Nutrition

Uppehovsman: Jens Sundén
Adress: traningochnutrition.wordpress.com
Ytterligare en gömd juvel i kategorin faktabloggar där en påläst och lagom nördig författare går in på detaljnivå i olika träningsrelaterade ämnen.

7. Hjärnfysik

Uppehovsman: Johan Renström
Adress:hjarnfysik.blogspot.se
Hjärnfysik beskriver sig som en populärvetenskaplig blogg om hjärnan och löpning och även om fokuset ligger åt just det hållet finns här en diger samling artiklar inom flera olika kost- och träningsrelaterade ämnen.

8. The Winning Edge

Uppehovsman: Victor Bengtsson och Martin Juntunen
Adress:thewinningedge.se
The Winning Edge är en i sammanhanget relativt ny blogg som på det dryga året den legat uppe ändå lyckats leverera ett flertal artiklar inom kost och träning.

9. Erik Börjessons blogg

Uppehovsman: Erik Börjesson
Adress:erikborjesson.wordpress.com
Erik Börjesson är personlig tränare, författare och lärare på Eleiko/Exceeds PT-utbildning och drev den här bloggen mellan 2010 och 2013.

Tyvärr har bloggen inte har uppdaterats på snart 18 månader och kanske inte borde ha fått ha varit med på den här listan så innehåller den fortfarande väldigt mycket bra information som dessutom var lite före sin tid när det begav sig.

Vi på redaktionen hoppas att Erik tar sig i kragen och börjar skriva igen snart.

10. Leangains

Uppehovsman: Martin Berkhan
Adress:leangains.com
Martin Berkhan var en av de första stora förespråkarna för periodisk fasta men hans blogg innehåller matnyttig information om kost och viktnedgång inom andra områden.

Han skriver visserligen på engelska och har inte uppdaterat bloggen sedan i somras men samtidigt är han den enda svensk som varit med på Greatist.coms lista över fitnessbranschens 100 mest inflytelserika personer flera år i rad.

Har du egna tips på bloggar och hemsidor om träning? Dela gärna med dig här i kommentatorsfältet!

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar