Med hösten kommer sjukdomar…

Hösten har gjort sitt intåg på det svenska landskapet, inte bara i form av kalla dagar och nätter utan också med tråkiga förkylningar. Vissa är mer mottagliga än andra men det är alltid lika tråkigt att behöva lägga träningen på hyllan när man väl drabbas. Oavsett om det är en gång per år eller mer.

Att träna när du är förkyld eller har någon annan sjukdom kan skapa större problem för din kropp. Du kommer inte få den återhämtning du behöver eftersom kroppen arbetar för fullt med sjukdomen. Du kan även drabbas av hjärtmuskelinflammation som kan leda till månaders vila från träningen.

Det finns dock olika åsikter huruvida du kan träna eller inte under en förkylning. Vissa säger att det är okej så länge man inte har feber medan andra menar att man aldrig ska träna under en förkylning. Det fick emellertid studier som visar att träning med förkylning inte är farligt så länge man inte har feber. Men det är fortfarande omdiskuterat och studierna är inte tillräckligt många för att kunna konstatera hur farligt eller ofarligt det är med träning under förkylning.

Du bör ändå avstå från träning under förkylning med tanke på vilken påfrestning det är för kroppen. Det är bättre att låta kroppen vila och hantera viruset innan man beger sig till gymmet igen.,Virus finns överallt och det är svårt att undvika tillfullo. Folk nyser bredvid en på bussen eller i spårvagnen och ibland så åker man på en förkylning trots att man varit försiktig. Ibland kan vi åka på ett virus utan att märka det själva. Viruset får inget fäste i kroppen innan immunförsvaret lyckats hindrat viruset.

Det finns inget speciellt sätt att undvika en förkylning och heller inget sätt att bota eftersom en förkylning orsakas av virus och kan därmed inte botas med antibiotika. Det finns emellertid ett några saker du kan tänka extra mycket på under förkylningstider som höst och vinter.

  • Drick mycket
  • Undvik att träffa folk som redan har en förkylning
  • Ha inte händerna nära ansiktet i förkylningstider
  • Tvätta händerna extra ofta och noga, viruset kan smita genom att du tar på saker som redan smittade har tagit på
  • Vila mycket och utsätt inte kroppen för belastning
  • Ät ordentligt och en varierad kost där du får i dig alla vitaminer och mineraler som kroppen behöver

Har du hört att c-vitamin botar förkylning? C-vitamin botar eller förhindrar inte en förkylning men kan lindra den. Det har gjorts åtskilliga studier på området men dem skiljer sig åt ganska kraftigt och det finns ännu ingen man kan förlita sig på beträffande att c-vitamin skulle förebygga förkylning.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar