Barfota mot Beach 2014

Vill du bli fit inför Beach 2014 är det dags att lägga i högsta växeln nu. Sommaren närmar sig med stormsteg! I år är det träning barfota som gäller för att komma i strandform. Den populäraste träningsformen är löpning och för att vara riktigt effektiv och trendig så är det barfotalöpning som gäller.

Träning ett stort samtalsämne
När sommaren närmar sig är det många som vill komma i form, bli smalare och mer vältränad. Den här tiden är träning och dieter ett stort samtalsämne, såväl IRL som på sociala medier. Företaget Lissly har nyligen genomfört en studie där de har granskat 90 000 inlägg på Facebook, Twitter, forum och bloggar för att se hur vi svenskar pratar om hälsa, kost och träning.

Mycket snack, liten verkstad
Det visade sig att nästintill allt snack om strandformen handlar om träning i år. Endast fem procent av strandformssnacket handlar om dieter av olika slag. Det finns några ord som är flitigt förekommande och det är, föga förvånande, ord som ”måste”, ”snart” och ”behöver”. Det är således fler som pratar om att de skulle behöva komma i form än som faktiskt tar tag i det hela.

Inne att träna ute
Forskarna kunde också konstatera att jogging och löpning är den populäraste träningsformen. Åtminstone om man får tro snacket kring träning på de sociala medierna. Därefter var det powerwalk, tennis och simning som det snackades extra mycket om. Att vara ute och träna är alltså inne just nu. Även träning med personlig tränare var något som debatterades flitigt på de sociala medierna.

LCHF populärt
Även om snacket om dieter bara stod för fem procent av det totala pratet kring strandformen så finns ändå snacket där och då är det framförallt LCHF som det är vanligast att prata om eller skriva om. Lågt kolhydratintag och högt fettintag är alltså vad som gäller i sommar om man ska tro de som bloggar, twittrar eller facebookar.

Barfotalöpning minskar risken för skador
Apropå löpning så är det hetaste just nu att springa barfota. Undersökningar har nämligen visat att barfotalöpning minskar risken för skador. Det är forskare från Harvard University som har studerat löpstilen dels hos löpare som använder skor och dels hos löpare som springer barfota.

Människan byggd för att springa barfota
Forskarna konstaterade att de löpare som springer med skor löpte en större risk att drabbas av skador. Detta eftersom man landar på olika delar av foten ifall man har skor på sig när man springer jämfört med om man springer utan skor. Om man springer barfota så landar man alltid på trampdynan, men om man har skor på sig så landar man på hälen först. Människan är byggd för att landa på framfoten, men från det att man började använda skor så har skaderisken ökat eftersom skorna skapar ett felaktigt sätt att springa, vilket alltså leder till fler skador.

En löpare som använder skor skjuter ifrån med stortån och landar på sin häl, vilken då blir som en stötkudde. Eftersom foten är fast i skon så ges inte foten möjlighet att rulla naturligt under steget. En löpare som däremot springer barfota landar först på trampdynan och därefter på hälen som då lindrar stöten. När han eller hon sedan fortsätter med ett nytt steg så fjädrar foten på motsatt sätt, först hälen och därefter vidare till trampdynan och så till sist stortån.

Barfotaskor ett bra alternativ
Forskarna rekommenderar alltså att barfotalöpning är det mest naturliga och det bästa för fötterna. Men man bör ta hänsyn till att det finns en annan slags risk för skador om man springer barfota, nämligen den att skada sig på exempelvis krossat glas och stenar. Dessutom kan det förstås bli lite kallt att springa barfota under vinterhalvåret. Därför finns det numera speciella barfotaskor som formar sig efter foten och som är ett bra alternativ för den som vill ha fördelarna från att springa barfota kombinerat med fördelarna med att springa med löparskor.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar