Så här många kalorier innehåller olika drycker

När man tränar och är duktig är kosten en viktig del till framgång. Tyvärr är många duktiga på den fasta födan men när det kommer till dryck har de sämre koll. Därför har vi nedan listat vad olika drycker innehåller i kalorier. Du kan med några enkla förändringar både njuta av ledigheten och inte bomba kroppen med en massa extra kalorier. Det bästa tipset är ju såklart att inte dricka alkohol alls men ibland är det fest och man vill ta ut svängarna lite, detta är helt ok så länge det inte händer för ofta.

Öl och cider

Ett stort glas alkoholfri öl innehåller ca 80 kcal. Det finns sorter som är nere på endast 40 kalorier men det gemensamma man kan säga är att antalet kalorier i alkoholfritt är betydligt lägre än i öl med alkohol. Du kommer att spara ca 100 kalorier per glas om du kör alkoholfritt jämfört med starköl till lunch och middag. Värt att tänka på framför Fotbolls-EM eller under varma sommarluncher, kör hellre alkoholfritt om du bara vill att ölen ska förstärka smaken på maten eller kyla ner dig under en tuff Sverigematch.

En vanlig stor stark (40 cl) innehåller hela 170 kalorier. Dricker du 10 öl från lunch till midnatt varje dag under en semestervecka så blir detta 11 900 kalorier extra. Man brukar säga att 500 kcal extra per dag ger en viktuppgång på 0,5 kg. Med 10 starköl per dag ligger du tre gånger högre än detta. Du kommer alltså att gå upp ca 1,5 kilo i veckan.

Cider är en av de elakaste bovarna när det gäller kalorier. Starkcider innehåller 200 kalorier i ett stort glas (40 cl). Det är riktigt mycket så undvik cider så mycket du bara kan.

Vin

Ofta hör man att vitt vin är nyttigare än rött när det gäller kalorier. Detta är sant men skillnaden är väldigt liten. Ett glas vitt vin innehåller ca 105 kalorier om glaset är 15 cl. Samma siffra för rött vin är 108. Det handlar alltså snarare om hur exakt servitören är när hen häller upp i glaset än om du dricker vitt eller rött. Prosecco är dock snålare när det gäller kalorier, det bubbliga innehåller ca 70 kalorier per glas. Dricker du två glas vin får du alltså ett på köpet om du kör Prosecco istället för rött eller vitt.

Starksprit

Det är faktiskt ingen större skillnad mellan vit och mörk sprit. De innehåller alla ca 22 kalorier per cl. Dricker du en shot på 4 cl är detta ca 88 kalorier. Det lilla glaset innehåller massor av kalorier. Två shots är alltså lika mycket kalorier som en Stora Stark.

Läsk

Om du enbart ska titta på kalorier är skillnaden mellan light läsk och vanlig läsk gigantisk. Ett burk vanlig läsk innehåller hela 142 kalorier, ett stort glas läsk kan likställas med en stor stark sett ur kalorivinkel. Lightläsk innehåller däremot knappt några kalorier alls. Enligt Livsmedelsverket innehåller light läsk i princip noll kalorier, samma som vatten. Ska du göra drinkar i sommar är det bättre att köra lightläsk och spara ca 80 kalorier per drink.

Vatten

Vatten är grunden till allt liv. Det är dessutom gratis i Sverige och finns i kranen. Du får i dig noll kalorier när du dricker vatten så prioritera att dricka vatten så mycket du bara kan.

Detta innehåller olika drycker i kalorier

  • Alkoholfri Öl 80 kcal
  • Starköl 170 kcal
  • Cider 200 kcal
  • Rött Vin ett glas 108 kcal
  • Vitt Vin ett glas 105 kcal
  • Prosecco Ett glas 70 kcal
  • Shot sprit (4 cl) 88 kcal
  • Läsk en burk 142 kcal
  • Light Läsk en burk 0 kcal
  • Vatten 0 kcal

Det är helt ok att slarva med kosten och kalorierna nån gång då och då. Få inte panik för en trevlig helg med för mycket dricka men se till att inte dricka lite extra under långa perioder. Det är lätt hänt att man under sommaren unnar sig småsaker dagligen. Ungefär som under december månad då pepparkakor, skumtomtar, glögg och middagar med företaget duggar tätt. Undvik detta! Det är som sagt helt ok att slava ibland men att kontant ligga på ett extra kaloriintag är inte bra. Dricker du dessutom alkohol så får det också andra skadliga effekter på kroppen. Njut av sommaren men drick främst vatten, byt ut starkölen mot en alkoholfri till lunch, kör prosecco, blanda drinkar med lightläsk de gånger du har fest och unna dig inte saker varje dag. Slappna av och ha en skön sommar men du behöver inte unna dig onyttiga saker varje dag, ha kvar dina nyttiga rutiner de flesta av dagarna.

Trevlig sommar!

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar