Muskelkarta: Framsida lår eller Quads

Framsida lår är kroppens största muskelgrupp. Den består av fyra muskler: Rectus Femoris, Vastus Intermedius, Vastus Lateralis och Vastus Medialis. Namnet Quads härstammar ifrån att det är just fyra muskler.

Träna framsida lår även kallat Quads

Alla fäster i skenbenet vid knäskålen och deras uppgift är att räta ut benet.
Musklerna på framsida lår samarbetar en hel del med både hamstrings och rumpan när du använder benen. Detta innebär att många benövningar inkluderar hela underkroppen, både fram och baksida.
Att vara stark i framsida lår är viktigt för dig som tränar lagsport i stil med fotboll, hockey, innebandy och handboll samt i de flesta vintersporter som slalom och längdskidåkning.

Träning av framsidan:

Att träna framsida lår är relativt enkelt eftersom i princip alla benövningar på något sätt inkluderar muskelgruppen. Som exempel är Knäböj och Utfall väldigt bra övningar för framsidan men de aktiverar även rumpa, hamstrings och höfter.
Svårigheten är alltså att isolera framsidan. Den enda övning som egentligen gör detta är Sittande benspark.

Även fast främre lårmuskeln består av fyra olika muskler så arbetar de tillsammans. När du tränar främre låret så kommer du därför åt alla fyra, oavsett vilka övningar du gör. Det går dock att fokusera lite extra på en av de fyra beroende på vilken övning du gör, vilken vinkel på fötterna du har och hur bred din stance är.

Vastus Lateralis Muscle är den yttre lårmusklen som ger benet sin bredd
Vastus Lateralis är den yttre lårmuskeln som ger låret sin bredd

Vastus Lateralis

Den yttre av dina främre benmuskler som ger dina lår sin bredd. Det är också den största och starkaste av dina fyra främre lårmuskler. Genom att utföra Sittande Benspark med tårna något inåt (känns det obekvämt kan du köra med ett ben i taget) så tränas den yttre delen extra mycket. Skridskoåkning där tårna ibland pekar inåt ger också bra träning för Vastus Laterialis.
Utöver tårnas vinkel så ger en smalare stance i dina benövningar mer fokus på yttersidan.

 

Rectus femoris utgår ifrån höftbenet och går därför över två leder
Rectus Femoris utgår ifrån höftbenet och går därför över två leder

Rectus Femoris:

Sitter på framsidan av låret och till skillnad ifrån de tre andra musklerna fäster Rectus Femoris högre upp på höftbenet och går därför över två leder. Dess funktion för kroppen blir därför lite annorlunda. Den ska både sträcka ut underbenet som de tre andra men även lyfta låret uppåt ifrån höften.
Vissa teorier menar därför att du inte enbart kan träna Sittande Benspark för att aktivera den. Du måste även träna t ex Utfall.

Vastus Medialis kallas även för Tear Drop muskeln
Vastus Medialis kallas även för Tear Drop muskeln

Vastus Medialis

Den innersta muskeln av dina lårmuskler som ibland kallar för vattendroppen eller Tear Drop-muskeln pga sin form. En bra övning för denna muskel är definitivt Sittande Benspark , gör den gärna ett ben i taget.

Många menar även att om du har bredare stance och tårna pekandes mer utåt i dina benövningar såsom t ex Hacklift och Knäböj så aktiveras Vastus Medialis extra mycket.

Vastus medialis

Vastus Intermedius

Sitter under de andra musklerna och syns därför inte med ögat. Den tränas bäst genom tyngre benövningar som aktiverar hela lårmuskeln.

Se alla våra benövningar här:

Ursprung:

Höftben (Coxa) för rectus femoris, övriga utgår från lårbenet (Femur)

Fäste:

Skenben (Tibia)

Funktion framsida lår:

Böjer höften och sträcker benet framåt och bakåt

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar