Muskelkarta: Anatomi för bakre lårmusklerna/Hamstrings

(M. Biceps Femoris, M. Semimembranosus, M. Semitendinosus)

hamstrings - bakre lårmusklerna

Baksida lår är en av kroppens viktigaste muskelgrupper eftersom den gör att vi kan gå, springa och böja på benen men det är också den muskelgrupp som skadas mest bland alla fotbollsspelare

Bakre lårmusklerna/Hamstrings – så fungerar de

Många som tränar glömmer i början bort att träna baksida lår eller hamstrings som de också kallas. Nybörjaren är ofta mer fokuserad på armar, axlar och bröst som alla syns tydligt när de ställer sig i spegeln. Men kroppen behöver balans och för att uppnå det måste en stor vikt av träningen ägnas åt benträning och därmed inte minst baksida lår. Hamstringsmusklernas huvudsakliga syfte är att hjälpa kroppen att gå, springa och hoppa genom att böja våra knän. Hamstrings rör även vår höft bakåt. De består av tre separata muskler som på baksidan av låret sträcker höften och dels böjer knäleden. De heter M. Biceps Femoris, M. Semimembranosus och M. Semitendinosus men kallas även för de bakre lårmusklerna eller hamstrings.

 

hamstrings - de tre olika musklerna

 

Den tvåhövdade lårmuskeln (M. Biceps Femoris) tränar du genom att utföra övningar som exempelvis liggande lårcurl.

Den halvhinniga muskeln (M. Semimembranosus) tränar du genom liggande lårcurl.

Däremot måste du istället göra övningar såsom raka marklyft för att arbeta med den halvseninga muskeln (M. Semitendinosus).

När du utför raka marklyft är knäleden fixerad vilket gör att hamstrings får jobba genom att sträcka höften, jämfört med lårcurl där höften istället är fixerad och arbetet sker genom att böja knäleden. Detta gör att musklerna får arbeta olika i de olika övningarna. Se därför till att du varierar ditt träningspass för att träna upp alla de tre olika muskler av baksida lår. Du kan variera lårcurl och raka marklyft med bland annat höftextension eller Nordic Hamstrings (Finnen).

Se alla våra benövningar här:
https://mygreatness.com/ovningar/benovningar/

Ursprung:

Höftben (Coxa) på sittbensknölen (Coxae Tuber Ischiadicum), lårben (Femur)

Fäste:

Skenben (Tibia), vadben (Fibula)

Funktion:

Böjer på benet (flexion i knäleden), minskar svanken (extension i höftleden)

,

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar