Fria vikter eller maskiner för att bygga muskler

Många undrar vad som är mest effektivt av maskiner eller fria vikter. Den frågan är svår att besvara eftersom båda har sina respektive fördelar som inte går att kombinera med varandra.

– Fördelar med maskiner

1) Maskiner är enkla att använda och det finns ofta instruktioner fästa på dem.

2) Det är säkrare att använda maskiner, du kan inte tappa några tunga vikter på fötterna.

3) Maskiner har ofta en isolerande effekt och tar just bara på den muskelgrupp som maskinen är avsedd för. Därför kan du undvika att beröra muskler som är skadade eller på annat sätt inte klarar belastning.

– Nackdelar med maskiner

1) Att använda maskiner kan öka skaderisken eftersom du är fixerad vid en viss rörelse och samma rörelse kan orsaka oerhörd belastning på samma muskel. Senor och musklerna kommer att ta extra mycket stryk på grund av den upprepade fixerade rörelsen.

2) På grund av den isolerande effekten av maskiner så kommer träningen enbart att ta på dem berörda musklerna. Om du inte använder stödjande muskler kommer din utveckling av belastning att muskelutveckling gå trögare och bli mindre balanserad.

3) Eftersom maskiner har redan inställda rörelser så kommer inte hela din kropp och dess struktur att involveras i övningarna. Det är svårt att anpassa maskiner så oavsett hur du är byggd så kommer alltid maskinerna se likadana ut, även om du är liten eller stor, bred eller smal. Dessa faktorer kommer att minska muskelutvecklingen och öka risken för skador.

– Fördelar med fria vikter

1) Övningar med fria vikter kommer att involvera stabiliserande muskelgrupper och på så sätt kommer du öka både muskelmassan och din styrka.

2) Man förbättrar balansen och koordinationen av musklerna när man tränar med fria vikter eftersom man måste balansera med vikterna under lyft vilket påverkar många muskler. Därför kommer din muskel koordination och balans att utvecklas till det bättre.

3) Fria vikter är lätthanterliga och billiga framför en maskin. Därför behöver du nödvändigtvis inte köpa dig ett eget hemma multigym utan kan köpa dig påbyggbara hantlar och en bänk till exempel.

– Nackdelar med fria vikter

1) Att lyfta med fria vikter kan öka risken för skador om man lyfter på fel sätt och med fel teknik.

2) Att använda fria vikter kan ta tid eftersom du kan behöva bygga på dem med fler viktskivor eller bära runt dem till en bänk.

Det bästa för välbalanserade muskler är att använda fria vikter. Det är lättare att utvecklas och man får resultat i form av muskler både snabbare och större. Hur som helst har båda två sina egna fördelar och man behöver givetvis inte utesluta maskiner bara för att fria vikter har större fördelar. Det går helt utmärkt att göra en kombination av bägge.

Foto: angrytrainerfitness

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar