7 orsaker till varför dina muskler slutat växa

Många upplever efter några månaders träning att deras  muskler slutar att växa. De stannar i muskeltillväxt fastän de tränar lika hårt som tidigare. Nedan finns 7 orsaker till varför dina muskler slutat växa.

Intervallträning

1. Du tränar för ofta

Tränar du för ofta kan det hända att dina muskler slutat växa. Varje gång du tränar en muskler intensivt så bryter du ner den. Muskeln behöver därefter återhämta sig i 48 timmar. Därför ska du bara träna dina muskelgrupper max två gånger per veckan.

2. Du tränar för lång tid och fel övningar

Du ska träna hårt och intensivt men håll dig inom ramen för en timme. Efter 45 minuters intensiv träning är dina kortisolhalter väldigt låga. Kortisol är ett hormon som är känt för att bryta ned muskelceller. Det är också viktigt att du under ditt träningspass kör de riktigt jobbiga övningarna som kör slut på kroppen. Var inte rädd för att köra de tunga basövningarna bänkpress, knäböj och marklyft. Det ska vara jobbigt att träna!

Marklyft är en fantastisk basövning

3. Du sover för lite

För att få en tillfredsställande muskelutveckling krävs bra återhämtning och vila. Musklerna växer när man sover och det är därför nödvändigt att sova minst 8 timmar om dagen om du tränar hårt.

Få allt senaste nytt av oss i din mejlkorg varje vecka, signa upp på vårt nyhetsbrev om träning 

4. Du dricker för mycket alkohol

Konsumerar du mycket alkohol, kan dina muskler brytas ner och det är svårt att återhämta sig. All kroppens energi går åt till att ta hand om alkohol som är ett gift för kroppen.

5. Ändra dina träningsrutiner

Musklerna vänjer sig vid en sorts träning om du kör samma hela tiden. Då kan de sluta utvecklas. Det är alltid bra att chocka kroppen med nya övningar och sätt du utför övningarna på. Du bör variera varje 6:e till 8:e vecka för att få en tillfredsställande muskeltillväxt.

6. Du överbelastar inte dina muskler tillräckligt

För dålig belastning på musklerna leder till utebliven muskeltillväxt. Musklerna måste överbelastas och brytas ner för att sedan byggas upp och bli större. Antingen måste du lägga på mer vikt eller utföra fler repetitioner så du blir riktigt slut.

7. Du äter för dåligt eller för lite

Det kan hända att du äter tillräckligt med kalorier men din mat är “dålig” och innehåller inte tillräckligt med vitaminer och proteiner. För att bygga muskler måste du tillfredsställa både ditt  energibehov i kalorier och få i dig tillräckligt med proteiner och vitaminer. Dina muskler slutar att växa om du inte lyckas med båda. Räkna ut ditt kaloribehov och se till att du får i dig 2 gram protein per kilo kroppsvikt du har. Se även till att de viktiga vitaminerna kommer in genom kosten.  Om du har svårt att äta allt via vanlig kost så är supplement bra.

muskler slutat växa - kost

Avslutning: muskler slutat växa

Träning och långvariga resultat kräver planering. Gå igenom de sju punkterna och fundera på vad du kan göra annorlunda. Du kanske sköter 6 av dem perfekt men du slarvar med den sjunde, då kan resultaten utebli trots allt ditt övriga slit.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar