10 misstag som förstör din träning och muskeltillväxt

Får du inte resultaten du vill ha? Vill du att det här träningsåret ska bli ditt bästa hittills? Undvik ovanorna och misstagen som hindrar din utveckling och muskeltillväxt och börja få resultat som märks. I denna artikel nämner vi 10 misstag som förstör din träning.

10 misstag som förstör din träning
Trött ofta? Orkeslös? Vi gör många omedvetna misstag som förstör vår träning. Läs mer om dem i artikeln.

Redan idag kan du få din träningsutveckling att skjuta i höjden. Genom att göra dig av med dåliga vanor och misstag i samband med träningen, kan du bli mer produktiv i din träning och börja utvecklas åt rätt håll. Nedan 10 misstag som förstör din träning är väldigt vanliga och man är ofta inte medveten om att man begår dem. Det finns mycket som ska till för att du ska få snabba resultat i din träning och nå dina mål. De här misstagen är vad du ska undvika.

Här är 10 misstag som förstör din träning du ska undvika för att lyckas.

1. Du vet inte vad du lyfter

Progressiv styrketräning är hemligheten bakom goda resultat och det innebär att du gradvis ökar vikten du lyfter. För att hålla koll på vad du lyfter behöver du föra en träningsdagbok där du skriver ned dina framgångar inom träningsformen du valt. Löptränar du antecknar du din tid på en viss sträcka och lyfter du antecknar du framstegen du gör inom exempelvis marklyft och bänkpress.

Genom att skriva ned dina framsteg och se dem på papper kommer din motivation och drivkraft höjas avsevärt, och likaså din utveckling.

2. Din träning är inte planerad

Att du planerar din träning går ihop med att du för en träningsdagbok. Du måste planera hur mycket du ska lyfta nästa gång utefter vad du lyfte senast. Du kan inte förvänta dig att du kommer att klara ökningarna varje gång eftersom styrketillväxt inte går spikrakt uppåt, men om du fortsätter att försöka kommer du att bli starkare och se resultat. Gå efter bra träningsprogram och planera dina kommande pass och set. Progressionen kan se olika ut. Antingen kan det vara ett tungt set du gör 5-10 reps av och ökar med 2,5 kilo varje pass eller så kan du göra ett 3-5 set gånger 5 reps med samma vikt som du sedan ökar med 2,5 kilo när du klarat samtliga set.

3. Du byter ständigt program

Det här är ett misstag som påverkar dina träningsresultat negativt i väldigt stor utsträckning.

I princip alla träningsprogram är bra, så länge du fortsätter att följa dem. Följ ditt valda program tiden ut, eller minst under 6-8 veckor. Träningsprogram är utformade på ett visst sätt av en anledning och just därför bör du följa dem för att få resultaten du siktar på.

4. Du gör för många onödiga övningar

Är du ute efter ökad styrka och muskelmassa eller en deffad fysik ska du strunta i isolationsövningar och istället satsa på att lyfta mer vikt för att öka din muskeltillväxt. Du kan absolut träna bicepscurls eller andra övningar du gillar, men vill du se större förändringar är det basövningarna du behöver bli starkare i.

5. Din teknik behöver förbättras

För långsiktiga resultat måste du ha god teknik när du lyfter. Addera bara vikt efter att du klarat dina repetitioner med bra teknik så undviker du skador.

6. Du vilar inte länge nog mellan seten

Genom att inte vila tillräckligt mellan dina set förstör du dina chanser till goda träningsresultat. Har du kört ett tungt set behöver du ofta vila 5 minuter innan du kan fortsätta igen. Tränar du på en lägre intensitet behöver du en vila på runt 2-3 minuter. Det finns givetvis undantag då kortare vila kan vara aktuellt men under största delen av din träning så kommer du behöva längre vila så att du kan använda vikter som gör att dina muskler stimuleras till vidare tillväxt. Extra vila gör så att du kan lyfta tyngre, och om du tycker att passet blir för långt kanske det är dags att skära ned på antalet övningar.

7. Du tränar inte tillräckligt hårt

För att göra framsteg behöver du ibland träna riktigt hårt. Detta betyder inte att du behöver vara på gymmet varje dag i veckan, utan att du pushar dig själv till max under några av dina set. Om du exempelvis klarar 5 reps på 100 kilo i bänkpress och vill öka till 5 reps på 102,5 kilo så kommer det krävas en rejäl instats från dig. För att komma upp till nästa nivå måste du ibland pressa dig själv, hårt.

8. Du äter inte tillräckligt mycket

Den här punkten gäller inte dig som är överviktig eller vill bli av med överflödigt underhudsfett, utan snarare dig som väger lite för lite. Du behöver i så fall antagligen äta mer och speciellt öka ditt proteinintag. Det enklaste sättet att hålla koll på att du äter tillräckligt för att bygga muskler är att väga dig kontinuerligt och se till att du ökar i vikt. Har du svårt att få i dig tillräckliga mängder mat kan du få i dig en stor del av dina kalorier genom mjölk som inte är lika mättande. Du kan också försöka att öka antalet ingredienser och smaker i dina måltider genom att till exempel lägga till sås, bröd, kryddor och grönsaker.

9. Du fokuserar för mycket på kosttillskott

Kosttillskott kan vara väldigt positivt i träningssammanhang men ibland kan de få för mycket fokus. För att öka i muskelmassa och styrka behöver du fokusera på hård träning, hur ofta du tränar och progressiv ökning i vikt. Låt din kost bestå av just kost och se tillskotten som ett komplement om det skulle behövas av en anledning eller annan.

10. Du siktar på många olika mål samtidigt

Försöker du nå massor av olika mål samtidigt kommer du inte lyckas något av dem. Skala ned och känn efter vilka dina primära och viktigaste mål är. På det viset kommer du ha lättare att faktiskt nå dem. Vill du öka i muskelmassa, till exempel, sätter du upp mål för hur mycket du ska klara att lyfta. Välj ett par viktiga övningar som du sätter mål för ett år fram i tiden samt delmål för varje kvartal. Sätt upp målen synligt så att du behåller motivationen.

Genom att undvika alla 10 misstag som förstör din träning och muskeltillväxt, kommer du snabbare att se resultat och nå dina träningsmål!

Källa: Styrkelabbet.se

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar