Vitaminer och mineraler: Multivitaminer

Vår kropp behöver vitaminer för en rad livsnödvändiga funktioner. Vitaminer har en viktig inverkan på allt från ämnesomsättningen, skelettet, synen och tänderna till cellbildning, blodkärl, blodkoagulering samt omsättning av andra näringsämnen och antioxidanter. Multivitaminer är en sammansättning av många nödvändiga vitaminer.

Innehållsförteckning
  1. Varför ska jag äta multivitaminer?
  2. Positiva effekter av multivitaminer
  3. Specifikt multivitamin
Denna guide lär dig
  • Vilken roll multivitaminer har i kroppen
  • Vilka positiva kroppsliga fördelar multivitaminer kan framkalla
  • Hur tillskott av multivitaminer kan verka hälsofrämjande

1. Varför ska jag äta multivitaminer?

Vår kropp behöver vitaminer för en rad livsnödvändiga funktioner. Vitaminer har en viktig inverkan på allt från ämnesomsättningen, skelettet, synen och tänderna till cellbildning, blodkärl, blodkoagulering samt omsättning av andra näringsämnen och antioxidanter.

Vitaminer brukar delas upp i två grupper; vattenlösliga samt fettlösliga. De som enbart kan tillgodogöras tillsammans med fett är A-, D-, E- och K-vitamin.

2. Positiva effekter av multivitaminer

Magnesium är ett viktigt vitamin som påverkar cellers energiproduktion samt krävs för att vårt nervsystem ska fungera optimalt. Magnesium behövs även för att våra muskler ska kunna slappna av efter ansträngning eller så kallad muskelsammandragning. Brist på magnesium kan innebära myrkrypningar, domningar samt muskelryckningar och spasmer.

Multivitaminer är ett smidigt hjälpmedel som ser till att du tillgodogör dig alla vitaminer din kropp behöver. De är ett kosttillskott i tablettform som inkluderar många essentiella vitaminer och mineraler i en och samma tablett.

De vitaminer du bör kontrollera att din multivitamintablett innehåller är A-, C-, D- och E-vitamin, samt vitamin B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotensyra), B6 (pyridoxin), B7 (biotin), B9 (folsyra) och B12 (kobalamin) och de kraftfulla mineralerna zink, koppar, mangan, selen, krom och jod.

Har man brist på ett specifikt vitamin eller en specifik mineral är det bättre att äta ett tillskott av endast det vitaminet eller den mineralen. Då kan man få i sig en större dos av bristvaran och snabbare bli kvitt eventuella symptom.

En multivitamintablett täcker upp luckor i kosten och ser till att depåerna av de essentiella vitaminerna alltid är påfyllda.

Vitamintillskott ska alltid tas i samband med mat. Detta underlättar kroppens upptag av vitaminet eller mineralen. Speciellt då vissa vitaminer är fettlösliga.

3. Specifika multivitaminer

Vissa multivitaminer marknadsförs till olika kön, åldrar samt för diverse kroppsliga stadier som graviditeter och för personer med specifika kosthållningar som vegetarianer och veganer. Skillnaden mellan kvinnor och män är inte speciellt stor. Vi behöver alla få i oss de livsnödvändiga vitaminerna och mineralerna oavsett vilket kön vi har.

Extra tillskott av järn och folsyra kan gynna kvinnor om de är gravida samt under menstruationen. Höga nivåer av vitaminer och mineraler krävs för att din kropp ska kunna prestera på topp under fysisk träning, men också i vardagliga situationer.

Vitaminers funktion i kroppen är stor och äter du varierat behöver du i princip inte vara orolig för att du lider av någon vitaminbrist. Men med svett, urin och avföring kan en stor dos vitaminer utsöndras, och matens kvalitet har också betydelse för det slutgiltiga vitamininnehållet.

Inälvsmat och frukt samt grönsaker med starka färger som röd paprika, spenat, apelsiner och blåbär innehåller ofta alla vitaminer och mineraler vi behöver. Vill du ta det säkra före det osäkra trots en god kosthållning kan multivitaminer vara en smidig lösning.

För allergiker och vegetarianer är tillskott av exempelvis b-vitamin viktigt. Många vitaminer återfinns i animaliska livsmedel och personer med specialkost bör vara extra uppmärksamma på sitt vitaminintag.

Köp multivitaminer eller endast tillskott på de vitaminer som du vet att du riskerar att inte få i dig tillräckligt av via kosten.

De flesta apotek har ett brett sortiment av multivitaminer och mineraler av bra kvalitet.,

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar