Träning och vegetarisk kost

Att vara en följdriktig vegetarian kräver hård disciplin och bra planering, på samma sätt är det med träning om man vill få bra resultat. Hur funkar det då med träning och vegetarisk kost?

Olika sorters vegetarianer

Man kan dela upp vegetarianer i olika sorters fack. Det finns ”kött-vegetarianer” som undviker alla köttprodukter. Det finns ”pseudo-vegetarianer” som undviker kött, kyckling och höns, men kan äta fisk ibland och har inte några problem med animaliska produkter. Sedan finns det dem som är renodlade vegetarianer som undviker alla produkter som innehåller något från djuren.

Eftersom det inte är någon skillnad i att bygga muskler som vegetarian eller som icke-vegetarian så behöver vi inte gå in på några specifika övningar för respektive grupp. Båda kostgrupper har lika lätt eller svårt för att få ut kondition, styrka och muskelmassa från träning.

Öka ditt intag av vegetariskt protein

Till att börja med kan vi gå tillbaka hur man egentligen bygger muskler. När vi utför övningar bryter vi ner muskelcellerna som sedan får reparera sig själv efter den skadan vi orsakat dem. För att detta ska ske effektivt behöver våra kroppar stora mängder protein som hjälper till att bygga upp musklerna igen efter träningen när vi brutit ner dem.

Det är här utmaningen kommer för dem som är vegetarianer och vill få ut så mycket som möjligt från träningen. För att få i sig stora mängder protein krävs det att man äter köttprodukter vilket en vegetarian inte kan. Det är dock inte omöjligt att få i sig stora mängder protein fastän man är vegetarian. Genom att konsumera soja-produkter som innehåller stora mängder protein och är likvärdigt med det som finns i kött kan man få muskler och återhämta sina muskler likt en som är icke-vegetarian. Soja innehåller alla de 8 aminosyrorna som är nödvändiga för att dina muskler ska återhämta sig efter nedbrytningen. Vegetarianer som tränar skall inta sitt protein från soja-produkter för att få i sig tillräckligt.

Soja innehåller l-glutamin som är en viktig aminosyra för återuppbyggnaden av dina muskler. Soja finns också i många olika sorters former så som tofu, miso, soja pulver och soja mjölk. Soja mjölk är speciellt bra eftersom du kan använda det som en ersättare till vanlig mjölk till exempel i din matlagning.

Fokusera på att vara vid god hälsa

Trots att träning och vegetarisk kost för många kan vara knepigt, är huvudsaken att man håller sig hälsosam. Ytterligare viktiga livsmedel, och snacks, för vegetarianer är nötter, solrosfrön och mandel. De innehåller mycket protein och bra fetter som behövs till din kropp och för att du ska få ha kvar din goda hälsa.

Det är viktigt att man ser till att få i sig alla de vitaminer och mineraler som krävs för att stanna vid en god hälsa. Det finns multivitaminer där man får i sig dagsbehovet av de mineraler och vitaminer som krävs, men bäst är givetvis att få det genom den vanliga kosten. Det du bör kolla efter är vitamin B12 som oftast bara finns i animaliska produkter.

Håll en bra träning och vegetarisk kost och se till att få i dig alla mineraler och vitaminer som krävs. Då ska du se att det går utmärkt att träna som vegetarian.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar