Torsk – proteinrik men fettsnål

Du kan simma lugnt, fisk är bra och så även torsk. Torsk är också en fisk som går att variera i all oändlighet och bara din egen fantasi sätter gränserna för hur denna vita fisk kan tillagas. Kolla gärna Världsnaturfondens fiskguide som hjälper dig att göra medvetna val när du köper fisk och skaldjur. Eller leta direkt i fiskdisken efter MSC- eller KRAV-märkta produkter – det är det lättaste sättet att både vara snäll mot hälsan och planeten.

Torsk innehåller (per 100 g) bland annat:

Protein 18,9 g
Kolhydrater 0,0 g
Fett 0,50 g
Järn 0,120 mg
Vitamin D 1,840 µg

Är Torsk nyttigt?

Torsk är en väldigt mager fisk, till skillnad från exempelvis lax. Med ett bra proteininnehåll så är torsk rätt val om du vill träna hårt och bygga muskler och gå ned i vikt.

Torsk går att tillaga på ett flertal sätt – koka, ånga, steka eller grilla, vilket gör det lätt för alla oavsett hur mycket tid man har eller inte har. Trots att fisken innehåller lite fett och kolhydrater så skapar den en bra mättnadskänsla. Detta på grund av att proteinet i torsken bromsar matens upptagningshastighet och tar därför mer plats i magen. Inte nog med det, fiskproteinet sätter även igång kroppens förbränning.

Torsk innehåller även järn som är ett mineralämne. Kroppen behöver järn för att bilda hemoglobin som är ett ämne som finns i de röda blodkropparna som transporterar och fångar upp syre. Brist på järn kan bland annat leda till trötthet, koncentrationssvårigheter, yrsel och ont i huvudet.

Torsk innehåller även D-Vitamin som är viktigt för skelettet och tänderna men nivåerna är ganska små. Vill du få i dig D-Vitamin från fisk så är sill och lax mycket bättre alternativ.

Var hittar man torsk och hur mycket ska man äta?

Torsk går att hitta över disk, i frys- och kyldisken på nästan alla matbutiker och fiskaffärer. Fisk är så pass nyttigt och bra att Livsmedelsverket rekommenderar att man ska se till att äta den två till tre gånger i veckan. Trots detta äter 64 procent av den svenska befolkningen bara fisk och skaldjur en gång eller mer sällan i veckan. Men för att det ska vara hållbart för miljön är det viktigt att alltid köpa miljömärkt.

5 Saker du inte visste om torsk

  1. Torsken kan max bli ungefär 25 år gammal och väga runt 50 kilo.
  2. Torsken har tidigare kallats världens viktigaste fisk för att det tidigare fanns så många.
  3. Torskkriget skedde 1975 mellan Storbritannien och Island och handlade om nationella fiskegränser och fångstmetoder.
  4. Torsken har tio fenor. Stjärtfenan, bukfenorna, bröstfenorna, tre ryggfenor och två analfenor.
  5. Torsken lever i bräckt vatten från några meters djup ner till 600 meters djup.

Källor:

Kreutzer, M., 2015. Supermat: Torsk. [online] Aktiv träning. Available at: <https://aktivtraning.se/nyttig-mat/superfood/supermat-torsk> [Accessed 5 November 2020].

Livsmedelsverket.se. n.d. Livsmedelsverket. [online] Available at: <https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/fisk-och-skaldjur> [Accessed 5 November 2020].

Sportfiskarna.se. n.d. Torsk – Lär Dig Allt Om Torsk | Sportfiskarna. [online] Available at: <https://www.sportfiskarna.se/Fiske/Fisketips/Fiskarter/Torsk> [Accessed 9 November 2020].

Www7.slv.se. n.d. Sök Näringsinnehåll – Livsmedelsverket. [online] Available at: <http://www7.slv.se/SokNaringsinnehall/Home/FoodDetails/1246> [Accessed 5 November 2020].

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar