Omega 3 och fettsyror: MCT

MCT står för Medium Chain Triglycerides och är en fettsyra som är ett hett ämne i träningskretsar. Fettsyran finns i stora mängder i kokosfett och är en mättad fettsyra som ändå sägs ha hälsofrämjande effekter tack vare sin uppbyggnad.

Innehållsförteckning
  1. Snabbare energiupptag med MCT
  2. Medium Chain Triglycerides fettsyra och kokosolja
  3. MCT ger ökad fettförbränning
Denna guide lär dig
  • Hur fettsyran MCT är uppbyggd och hur den tas upp i kroppen
  • Kända positiva fördelar och hur fettsyran utvinns
  • Varför MCT i form av kokosolja kan öka din fettförbränning

1. Snabbare upptag av MCT

Medium Chain Triglycerides är en fettsyra som är ett hett ämne i träningskretsar. Fettsyran finns i stora mängder i kokosfett och är en mättad fettsyra som ändå sägs ha hälsofrämjande effekter tack vare sin uppbyggnad. Fettet är till viss del vattenlösligt och kan påverka kroppens fettförbränning på ett positivt sätt.

Mättat fett kan vara uppbyggt på olika sätt, och alla typer av mättade fettsyror är därför inte skadliga för oss. MCT absorberas i magsäcken och tas snabbt upp av tunntarmen vilket innebär att kroppen inte behöver frigöra galla för nedbrytningen av fettet. Det kan alltså omvandlas till energi på ett effektivare sätt än många andra fettsyror.

MCT mättar också otroligt bra och kan ha både en aptithämmande effekt samt en minskad inlagring av fett i fettcellerna. Fettet är en snabb och bra energikälla som ger en långvarig mättnadskänsla. Perfekt bränsle för personer som tränar mycket och fort behöver tillföra kroppen energi efter ett hårt träningspass.

2. MCT fettsyra och kokosolja

Kokosfett och kokosolja är rika på MCT fettsyror samt laurinsyra och kaprylsyra. Ur ett hälsomedvetet perspektiv är detta mycket intressant. Laurinsyra sägs skydda tarmen mot virus- och bakterieangrepp och kaprylsyra kan öka halterna av de goda tarmbakterierna som hämmar svampangrepp.

Fettlösliga vitaminer samt omega 6 och omega 3 kan enklare tas upp om du äter kokosfett. En annan positiv egenskap med kokosolja som källa till MCT är att fettet tål höga temperaturer. Kokosfett lämpar sig alltså utmärkt att steka och laga mat med.

Kokosfett säljs överallt nu i och med dess uppsving inom träningsvärlden. Men kvaliteten kan variera och även smaken och utseendet. Kallpressad kokosolja som inte har någon lukt eller smak av just kokos brukar utvinnas från torkad kokos, medan den som har en tydlig kokossmak och lukt framställs genom färsk kokosnöt.

Ekologiskt kokosfett är givetvis allra bäst, både för din kropp och för de som producerat produkten. Egentligen är det missvisande att kalla kokos för en nöt då det är en fröväxt. När man nämner kokosfett tänker många på de små silvriga blocken med blå text som ofta syns i mejerikylen. Detta är inte en nyttig form av kokosfett då denna sort är härdad. Begreppet härdat fett, eller transfett, betyder att fettet har gjorts hårt och fast på kemisk väg och på så sätt förlorar alla hälsofrämjande egenskaper.

3. MCT främjar fettförbränningen

Alla mättade fettsyror är alltså inte skadliga för vår kropp. MCT består av långa fettsyrebindningar som förenklar upptaget. En snabb form av energi som kroppen snabbt kan förbränna.

Du kommer inte gå upp i vikt bara för att du äter mättat fett i form av ex. kokosolja. Det har även visat sig att kroppsvärmen ökar när man äter MTC vilket också främjar fettförbränningen. Kokosfett kan även ha en positiv inverkan på produktionen av det goda kolesterolet, HDL, som bland annat reducerar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Du kan enkelt tillsätta kokosolja i din mat och på så sätt få i dig mer av den nyttiga fettsyran. Fettsyran fungerar smörjande både invändigt och utvändigt.

En matsked i din smoothie eller i badvatten kan göra underverk.,

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar