Omega-3 förebygger förlorad muskelmassa hos äldre människor

Enligt en studie från Universit Lavals Institue of Nutraceutics and Functional Foods visar att omega-3 fettsyror har goda egenskaper att förebygga förlorad muskelmassa hos äldre människor.

När man blir äldre så förlorar man muskelmassa. Forskarna är inte riktigt överens om vad detta beror på men man tror att det har att göra med att kroppen inte kan tillgodose sig den näring från maten som hjälper till att bygga muskler.

Eftersom man sedan tidigare vet om att omega-3 fettsyror har goda egenskaper på ämnesomsättningen, testade man om det även omega-3 kunde påverka äldres människors egenskaper att ta upp protein.

I studien kom man fram till att man visade större känslighet för insulin vilket också förbättrade upptaget av protein i musklerna. Omega-3 fettsyrorna ersatte andra fettsyror i muskelcellerna.

Genom att undgå förlorad muskelmassa hos äldre kan man få en minskad risk för fallskador och andra skador som är relaterade till för dåligt byggda muskler.

Omega-3 ska också ha positiva muskelbyggande egenskaper på yngre människor men det krävs fortfarande hård träning och det ska inte tas mer än som ett kosttillskott i det syftet. Omega-3 är alltså inget mirakelmedel.

Källa: ulaval.ca

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar