Nödvändigt med kosttillskott?

Förra veckans fråga var om du intog någon form av kosttillskott och i så fall vilken typ av kosttillskott. Vi la fram de tre vanligaste kosttillskotten i frågan som är protein, kreatin och gainer (en blandning mellan kolhydrater och protein).

Hela 73 % av dem som svarat har svarat att man intar någon form av kosttillskott. Vanligast är, inte oväntat, proteintillskott, gainer och kreatin. Endast 3 % valde alternativet att man använder en annan typ av kosttillskott.,Rent näringsmässigt så behöver vi inte kosttillskott som protein och kolhydrater eftersom vi kan få i oss allt som kosttillskott innehåller genom maten. Det krävs dock lite mer tid för planering och matlagning därför känner många att de hellre tar något som är enkelt att blanda ihop samtidigt som man får i sig proteiner och kolhydrater.

Kreatin är undantaget från de övriga vanliga kosttillskotten. Det är mycket svårt, näst intill omöjligt att få i sig tillräckliga mängder genom den vanliga kosten, för att det ska ge effekt. Kreatin är ett av de få kosttillskott som bevisligen fungerar för det ändamål som det är avsett för. De reducerade mängderna som redan finns i musklerna ger genom ett tillskott effekt genom att du klarar lyfta mer. Kreatin ska helst vara i pulverform då det blir lättare för kroppen att ta upp. Huruvida kreatin är skadligt i större mängder eller inte är fortfarande en het debatt men det finns än så länge inga forskningsbevis för att så skulle vara fallet. Man avråder dock människor som har problem med njurar från att inta kreatin.

Sen finns det även dessa kosttillskott som marknadsförs med ”maximal uppbyggnad” och heter oftast saker som ”anabolic extreme” och är oftast helt verkningslösa.

Får du i dig tillräckligt med näring genom din vanliga kost och uppfyller dina behov finns det ingen anledning att ta kosttillskott. Det är dock fortfarande smidigt och enkelt att ta en gainer efter träning.,Det är svårt att peka ut en specifik tillverkare för det här med kosttillskott är en stor djungel med många fällor. Satsa på kända tillverkare och sök på Internet efter recensioner av olika kosttillskott. Oftast är de dyrare bättre eftersom man då också har bättre råvaror.

Se också till att du är lite påläst om olika kosttillskott så blir det enklare för dig själv att avgöra vad som är bra och mindre bra. Samt vad du själv är behov av, om du är i behov av något.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar