Muskelbyggande kosttillskott: ZMA

ZMA är tillskottet för dig som styrketränar och vill optimera dina förutsättningar för en bättre muskeltillväxt och ökad uthållighet. Det består av zink, magnesium och vitamin B6.

Innehållsförteckning
  1. Vad är ZMA?
  2. Positiva effekter med ett ZMA tillskott
  3. ZMA motverkar magnesiumbrist
Denna guide lär dig
  • Vilka vitaminer och mineraler som utgör kosttillskottet
  • Varför kroppen behöver zink, magnesium och vitamin B6
  • Hur kan kosttillskottet optimera din muskeltillväxt, återhämtning och prestation

1. Vad är ZMA?

ZMA är tillskottet för dig som styrketränar och vill optimera dina förutsättningar för en bättre muskeltillväxt och ökad uthållighet. Det  består av zink, magnesium och vitamin B6.

Zink utgör en viktig beståndsdel i många kroppsfunktioner och är bland annat involverad i produktionen av muskeluppbyggande hormoner samt i fettförbränningsprocessen.

Magnesium krävs för aktivering av mer än 70 % av kroppens alla enzymer samt för vår förmåga att absorbera kalcium och proteiner. Mineralet är även betydelsefullt för cell-, nerv-, skelett- och muskelfunktioner. Utan magnesium kan inte basala kroppsfunktioner som muskelavslappning efter utförd muskelsammandragning fungera.

Att musklerna kan slappna av är otroligt viktigt annars drabbas vi av obehagliga muskelspasmer och kramper. B6 är ett viktigt vitamin för nervfunktioner, bildandet av röda blodkroppar och antikroppar. Vitamin B6 bidrar även till en normalfungerande omsättning av protein och glykogen, samt förbättrar upptaget av de båda mineralerna zink och magnesium.

2. Positiva effekter med ett ZMA tillskott

Ett tillskott av ZMA ger dig en ökad dos av goda vitaminer och mineraler till din kropp, som alla främjar en optimal situation för kroppens muskeluppbyggande hormoner och proteinsyntes. För dig som sysslar med styrketräning och tyngdlyftning i syfte att bygga muskler kan dra nytta av tillskottet. Alla de verksamma ämnena har en positiv inverkan på de kroppsliga processer som resulterar i en muskeltillväxt.

Att du kan öka i muskelmassa tack vara ett kosttillskott på diverse vitaminer och mineraler kan vara svårt att greppa, men ämnenas påverkan i vår kropp är ett faktum och en sanning.

Magnesium kan bidra till en godare nattsömn och träningsentusiaster vet hur viktigt det är med vila. Under natten återhämtar du dig och muskelcellerna reparerar sig och nybildas.

Med ZMA kan du få en bättre sömnkvalitet och än mer främja din muskeltillväxt. De två mineralerna, zink och magnesium, ska helst vara bundna till aminosyror som främjar ett snabbare upptag. Det kallas att mineralerna är kelaterade. På kosttillskottet innehållsförteckning går det oftast att utläsa om det består av kelaterat zink och kelaterat magnesium eller inte.

I regel rekommenderas det att ZMA intas före sänggåendet för en bättre nattsömn och återhämtning. Du bör vara noga med att inte ta kosttillskottet i kombination med ett kalciumrikt livsmedel, som mjölk. Kalcium kan nämligen hämma upptaget av magnesium.

3. ZMA motverkar mineralbrister

ZMA är ett utmärkt kosttillskott för att motverka samt förebygga brist på mineralerna zink och magnesium. Brist på dessa mineraler kan ha mycket negativa effekter på både din prestation samt återhämtning.

Magnesiumbrist är kanske speciellt negativt för en idrottare då man kan drabbas av bland annat sömnproblem, orkeslöshet, försämrad aptit, lättretlighet, darrningar, yrsel, depression, svettningar, förhöjd puls, kramper och spasmer i musklerna och urinvägsinfektion.

Även zinkbrist är skadligt eftersom mineralet är så pass viktigt för celltillväxt samt reparation av vävnader. Att undvika bristsjukdomar med ett ZMA tillskott känns givetvis betryggande, men det är de styrkeförhöjande effekterna som är de absolut bästa för alla som styrketränar.

När du tränar hårt och svettas mycket drivs många mineraler ut med svetten. För maximal muskeltillväxt, återhämtning och explosivitet kan det vara en god idé att prova just detta kosttillskott. Ett enkelt hjälpmedel som kan göra att du presterar bättre under dina träningspass samt ökar snabbare i muskelmassa.,

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar