Muskelbyggande kosttillskott: Glutamin

Glutamin är en aminosyra och ett kosttillskott som ger snabbare återhämtning och bättre träningsresultat. Kosttillskottet kan även maximera dina glykogenlager.

Innehållsförteckning
  1. Vad är glutamin?
  2. Fördelar med glutamintillskott
  3. Glutamintillskott vid träning
Denna guide lär dig
  • Vad glutamin är och dess funktion i kroppen
  • Fördelar med glutamintillskott
  • Glutamintillskott och dess påverkan vid träning

1. Vad är glutamin?

Glutamin är en aminosyra och produceras som en form av kosttillskott för en snabbare återhämtning och ett bättre träningsresultat. Den ingår i den grupp av totalt 20 olika aminosyror som krävs för kroppens proteinuppbyggnad. Förutom att vara en byggsten i proteinsyntesen reglerar glutamin även syrabalansen i kroppen och är samtidigt en energikälla för kroppens celler.

Kroppen producerar glutamin på egen hand vilket innebär att aminosyran inte är essentiell, eller livsnödvändig, men den har en rad positiva fördelar. Det återfinns små mängder aminosyran i vissa livsmedel som exempelvis kyckling, fläsk- och nötkött, vilt, yoghurt, grönsaker och ägg, men då framförallt i rå och obehandlad form.

Lider man av glutaminbrist kan man drabbas av försämrat minne och koncentration, depression och beteendeförändringar. Bantning, anorexi, Parkinsons och mag- och tarmsjukdomar kan leda till glutaminbrist.

2. Fördelar med glutamintillskott

Tränar du regelbundet och relativt tufft kan du dra nytta av ett extra intag av aminosyran. Din muskeltillväxt och återhämtning kan främjas av glutamintillskott och det sägs även att personer som råkat ut för en olycka eller opererat sig kan dra nytta av aminosyrans goda egenskaper. De glutaminmängder som kroppen själv producerar är tillräckliga under normala omständigheter men ett tillskott har visat sig nyttigt vid situationer som ökad stress, sjukdom, bantning och hård träning.

Ett tillskott av ämnet och dess verkan på diverse nödvändiga processer i kroppen kan leda till ett snabbare tillfrisknande vid sjukdom och skador och brister kan förhindras vid tuff träning. Glutamintillskott kan även påverka tillväxthormonerna och ge ett maximalt glykogenlager i dina muskler, något som reducerar risken för att du blir övertränad eller råkar ut för förslitningsskador. Aminosyran stärker även kroppens immunförsvar och är därför ett bra verktyg för dig som har lätt för att drabbas av infektioner.

3. Glutamintillskott vid träning

Aminosyran säljs i form av glutaminkapslar, glutaminpulver och glutamintabletter. Det har i regel en något söt smak och är därför lätt att använda och inta. På marknaden benämns tillskott av glutamin ibland som L-Glutamin vilket syftar på en fri version som enklare tas upp av blodet.

På grund av aminosyrans många positiva egenskaper, och framförallt dess påverkan på kroppens muskeltillväxt, återhämtning och immunförsvar, är glutamintillskott mycket populärt inom styrketräning och tyngdlyftning. För dig som aktivt bygger muskler kan ett tillskott av glutamin vara riktigt verkningsfullt.

Glutamin är den aminosyra som utgör den största delen av våra muskler och ett tillskott av glutamin kan göra att du får fylligare och kraftigare muskler. Härliga effekter som kroppsbyggare dragit nytta av länge!

Sysslar du med intensiva och långvarigt krävande sporter som simning, cykling och löpning kan glutamintillskott vara nyttigt då kroppens egna mängder snabbt förbrukas. Prova för snabbare muskelåterhämtning och ökad uthållighet.

Dosering av glutamintillskott bör ligga mellan tio till tjugo gram. För extra snabbt upptag bör du inta tillskottet på tom mage. Det går bra att blanda ut glutaminpulver i juice eller vatten för enklare intag, dock ska du undvika varma drycker då aminosyran bryts ner av värme.

Precis som med andra tillskott är aminosyran och dess effekter högst personlig. Ökade nivåer av glutamin kan ha stora effekter på ditt resultat eller så kanske du inte märker någon större skillnad. Det är inte skadligt att äta tillskott av glutamin så du kan alltid prova och se vad aminosyran kan göra för dig och din träning.,

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar