Mörk choklad, bra för både själ och hälsa

 

Gillar du mörk choklad? Det gör vi på Muscles iallafall. Men mörk choklad är inte bara nyttigt för själen, det kan vara bra för din hälsa också!

En bit mörk choklad till kaffet eller ett glas rött är säkert inte främmande för många livsnjutare där ute och man har sedan länge varit medveten om chokladens positiva effekt på humöret. Men de senaste åren har man även börjat tillskriva chokladen hälsofrämjande effekter som vi tänkte titta lite närmare på.

Grunden i choklad är som alla vet kakaobönan, som när den torkas och mals ner bildar kakaopulver och kakaosmör. Kakaopulvret i sin tur är rikt på antioxidanter och det är just en typ av dessa, Flavonoider, som tillskrivs de hälsofrämjande effekterna.

Flavonoider har i studier visat sig öka blodflödet i kroppen, sänka blodtryck hos personer med högt blodtryck och även till viss del sänka nivåerna av det i folkmun “farliga” kolesterolet i kroppen. Utöver det har de även i vissa studier visat sig minska inflammation och oxidativ stress i kroppen.

Utöver det är som sagt Flavonoider en kraftig antioxidant med allt vad det innebär och faktum är att kakao är en av de bästa källorna till antioxidanter du kan hitta i växtriket.

Så, hur mycket kakao ska man äta för att då för att få ut de här hälsofrämjande effekterna? En bra måttstock är att inta 500-1000mg Flavonoider per dag i samband med måltid, vilket motsvarar 25-40 gram mörk choklad om du väljer en variant med minst 85% kakao.

Och ja, det behöver vara choklad med högt kakaoinnehåll. Vanlig mjölkchoklad innehåller väldigt lite kakao i förhållande till mängd och dessutom ofta av sämre kvalitet vilket minskar mängden flavonoider.

 

Tänk dock på att 40 gram mörk choklad innehåller straxt över 200 kalorier som du behöver räkna in i ditt dagliga intag.

För dig som hellre använder rent kakao i till exempel din smoothie blir det istället runt 3-7 matskedar kakao beroende på märke och kvalitet.

Hitta alla våra smarriga recept här!

Gillar du däremot inte mörk choklad så tycker vi inte att du ska börja äta det bara för att du har läst den här artikeln. Flavonoider finns såklart även i andra former och bra källor är till exempel persilja, citrusfrukter, svart té, jordnötter, vin, och blåbär.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar