Kosttillskott: Vitaminer och mineraler

Vår kropp behöver vitaminer och mineraler för en rad livsnödvändiga funktioner. Kosttillskott är i detta fall klokt då du slipper riskera att drabbas av obehagliga bristsymtom och sjukdomar.

Vitaminer, och mineraler likaså, har en viktig inverkan på allt från vår ämnesomsättning, skelett, syn och tänder till cellbildning, blodkärl, blodkoagulering samt omsättning av andra näringsämnen och antioxidanter.

Vi har sedan barnsben lärt oss att vitaminer är bra för oss och att frukt kan hjälpa oss att inta dem. Fruktstunder på dagis och förskolor är bland annat del av detta. Det finns dock vissa vitaminer och mineraler som vi vanligtvis har ett underskott av och de depåerna behöver fyllas på. Inte bara för att förbättra träningen, utan för vår allmänna hälsa och pigghet. Vi vet alla att i mörka länder som Sverige, är det svårt att få i sig tillräckligt med Vitamin D, till exempel.

Vitaminer och mineraler för bättre träningsresultat

Kosttillskott av vissa utvalda vitaminer och mineraler kan ha en extra positiv inverkan på ditt träningsresultat och din muskeltillväxt. Magnesium är till exempel ett mycket viktigt vitamin som påverkar cellers energiproduktion samt krävs för att nervsystemet ska fungera optimalt. Magnesium behövs även för att musklerna ska kunna slappna av efter ansträngning eller så kallad muskelsammandragning. Och muskelsammandragningar är ju det träningsentusiaster sysslar med så mycket de orkar!

För att tillgodogöra sig alla mineraler och vitaminer kroppen behöver är det vanligt att äta så kallade multivitaminer. Ett smidigt kosttillskott i tablettform som inkluderar de flesta essentiella vitaminer och mineraler i en och samma tablett.

De vitaminer du bör kontrollera att ditt vitamintillskott innehåller är A-, C-, D- och E-vitamin, samt vitamin B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotensyra), B6 (pyridoxin), B7 (biotin), B9 (folsyra) och B12 (kobalamin) och de kraftfulla mineralerna zink, koppar, mangan, selen, krom och jod. Vitaminer och mineraler har även en antioxidant inverkan som skyddar kroppen mot fria radikaler.,

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar