Kosttillskott, näring till storföretagen (krönika)

Kosttillskottsbranschen blomstrar i takt med att människor kommer till insikt med träningens fördelar gentemot hälsan. Snabba resultat i träningen, hög fettförbränning och anaboliska följder lockar konsumenter till webbutiker fulla med kosttillskott med olika påstådda effekter.

Kosttillskott har tagit steget ut till den vanliga Svensson-familjen. Från att ha varit kroppsbyggarens vardagsmat till att ha blivit mer allmänt accepterat. Idag används det av såväl sportande ungdomar till motionerande vuxna och kosttillskottsbranschen är i full blomster.

Ekonomiska intressen

Sveriges största leverantör av kosttillskott såldes i förra veckan till MTG koncernen för närmre 200 miljoner kronor. Kosttillskottsbranschen är kommersiell och allt handlar egentligen om en sak, att tjäna pengar på dig.

Man ska inte sticka under stolen med att det ligger ekonomiska intressen bakom. Kosttillskottsförsäljningen ökade med 400 % från april 2006 till april i år. En explosionsartad utveckling som inte bara talar om antalet ökade tränande utan också hur vi påverkats av kosttillskottsföretagens marknadsföring.

Kosttillskottets effekter

En allmän uppfattning bland gymmande ungdomar är att kosttillskott är något som måste intas för att gynna utvecklingen av muskulatur. Sanningen är att en välskött kost tar dig långt mycket längre än jordgubbsdrinkar och ”anabola” kapslar.

Samtidigt som amatörmotionärer äter mer och mer kosttillskott börjar elitidrottare utesluta kosttillskott helt. Utvecklingen talar sitt tydliga språk, vem är det som har rätt?

Experter och forskning

Det gör det inte lättare för ovetande nybörjare att några av Sveriges mest kända dietister förespråkar och talar om kosttillskott som mirakelmedel. Butiker betalar för att kända träningsprofiler ska skriva gott om deras produkter och det är inte lätt att veta vad man ska lägga tyngd på.

Mycket av forskningen som görs kring kosttillskott är betald eller utförs av företagen själva. Därför är den ofta inte objektiv och effekter kan därför överdrivas för att öka försäljning.

Håll dig till din ”vanliga” kost

Din vanliga kost är den primära källan till utveckling och framsteg i din träning. En välskött sådan kommer att ta dig långt mycket längre än något kosttillskott. En grundläggande vetskap om närings- och kostlära kommer lära dig vad du behöver och vad du inte behöver.

Av: Fredrik Svensson

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar