Konsten att äta ute

Att äta på restaurang är något som alla tycker om, men det blir lätt en onyttig historia eftersom man inte har koll på exakt vad man stoppar i sig. I dagens globaliserade samhälle har vi tillgång till mat från hela världen och vi väljer ofta internationell mat när vi ska äta ute. Varje världsdel har sina egna nyttigheter och hälsofällor. Här kommer några tips på hur du kan välja det bästa från varje kök för att få till en balanserad måltid när du vill äta ute.

Amerikanskt

Om man fokuserar på de amerikanska klassikerna är det nog inte många som förknippar dem med renlevnad. Grillat, friterat och rött kött är ord som går hand i hand med amerikansk matlagning. Men även här kan man hitta nyttigheter. Även om amerikanarna är specialister på rött kött är de också mästare på kyckling som är ett hälsosammare alternativ. USA svämmar också över av färska grönsaker som man kan komplettera sitt protein med. Försök att undvika de ost-indränkta rätterna som amerikanarna älskar så mycket när du ska äta ute!

äta ute - amerikanskt

Asiatiskt

Det västasiatiska köket bygger mycket på stärkelse och kolhydrater i form av nudlar, ris och bröd men dessa åtföljs alltid av både grönsaker och protein. Att äta nyttig asiatisk mat behöver inte vara speciellt svårt, men nyckeln är att ta det försiktigt med portionsstorlekarna som ofta kan gå till överdrift. Ofta får man till exempel extra ris på sidan om maten både för att det är billigt och en stor del av matkulturen i många asiatiska länder. Undvik också alldeles för feta och friterade rätter. Räkor, kyckling, tofu och färska grönsaker är nyttiga delikatesser man kan njuta av med gott samvete i det asiatiska köket. Tillsammans med måttliga mängder ris eller nudlar blir detta en välbalanserad måltid.

Italienskt

Italiensk mat är en klassiker på svenska restauranger. Även här har vi kolhydraterna i fokus: pasta, bröd och ost. Det kan ibland vara svårt att få ihop en balanserad måltid enbart baserad på dessa ingredienser på grund av brist på protein. Som tur är är det italienska köket också fullt av fisk och skaldjur som kan komplettera. På en klassisk italiensk restaurang kan man också hitta många goda kycklingrätter. Så fokusera på proteinet med den goda italienska smaksättningen och håll tillbaka på pastan och brödet.

Thailändskt

Thaimat har blivit en del av de flesta svenskars vardagskost, men här finns många bovar att se upp för för den som vill hålla sig till en balanserad diet. I det här fallet är det mest tillagningsmetoderna som ställer till problem: grillat, stekt, friterat och wokat är klassiskt i det thailändska köket även om ingredienserna ofta är nyttiga. Grönsaker, magert kött, tofu och skaldjur är lätta att få tag i så tänk än en gång på att ha koll på portionsstorleken och undvika för stora delar av nudlar eller ris. Välj hellre härliga thailändska grytor än stekt och friterat.

äta ute - thai

Mexikanskt

Det mexikanska köket har tagit över stora dela av världen och är nu på frammarsch även i Sverige. Den goda nyheten här är att mexikansk mat oftast är proteinrik, färgglad och full av vitaminer och andra näringsämnen. Boven i dramat är ofta ost och bröd med feta tillbehör och såser. Håll dig till kött och grönsaker så ska det inte vara några problem.

Här kommer några fler enkla tips som kan hjälpa dig att äta på restaurang med gott samvete:

Fråga servitören

Fråga den som serverar dig om innehållet och tillagningsmetoden på maten. Ibland kan man få sin mat tillagat på ett nyttigare sätt om man ber om det.

Ta en sallad

Många måltider saknar tillräckligt mer fibrer och vitaminer. Ta en sallad som tillbehör så slipper du det problemet samtidigt som du fyller ut magen med något nyttigt som gör att du äter mindre av det andra.

Gör smarta val

Om du tar en smörgås eller hamburgare, se då till att välja fullkornsbröd om det finns. På så sätt får du i dig extra fibrer och minskar på de snabba kolhydraterna. Undvik också majonnäs och andra feta dressingar. Välj hellre kyckling, kalkon eller fisk än rött kött.

Undvik bufféer

De gör det svårt att äta lagom stora portioner, speciellt av det onyttiga.

Skippa alkoholen

Alkohol bidrar bara med extra kalorier och saktar dessutom ner matsmältningen. Får man i sig för mycket kan man också tappa kontrollen över sitt ätande. Läs mer om alkoholens inverkan på din träning här!

Kontrollera portionerna

Ofta får man större portioner än nödvändigt när man äter ute. Känn dig inte tvungen att äta upp allt. Istället kan du få med dig en matlåda hem till lunch dagen efter.

Kom ihåg att njuta när du äter ute, men njut också med gott samvete så slipper du ångesten! Lycka till 🙂

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar