Kalium – styr kroppens signalsystem

Kalium finns i våra kroppsvätskor och i cellerna, framförallt nervcellerna. För att vara en mineral så finns det ganska mycket kalium i kroppen. 98% av allt kalium finns inuti cellerna. Mineralämnet har stor betydelse för signalsystemet i kroppen och påverkar matsmältning, kroppens pH nivå, vätskebalansen (i samarbete med natrium), blodtryck (även här med natrium), hjärtslag, muskelsammandragning och är därför avgörande för att hela nervsystemet fungerar. Att kalium är beroende av natrium för balansen i kroppen visar sig när folk äter för mycket salt (natrium) vilket kan ge högt blodryck. Utöver att minska sitt saltintag får patienter ofta kaliumtillskott för att sänka blodtrycket. Kalium påverkar också vår nivå av insulin vilket är avgörande för att omvandla glykos till energi. Kort och gott, kalium är viktigt för dig!

Kalium är inget som kroppen själv producerar utan vi måste få i oss mineralen via vår kost. Kalium finns i nästan alla livsmedel men extra mycket finns i banan, avokado, bakad potatis, nötter, torkad frukt, kronärtskockor, tomater och russin. Magnesium är viktigt för att kroppen ska kunna ta hand om det kalium vi äter.

Hypokalemi och Hyperkalemi

Friska njurar räcker i de flesta fall för att kaliumnivån i kroppen ska vara stabil i det långa loppet om du äter en sund kost. Njurarna gör sig helt enkelt av med överskottet av kalium i vår urin. Men njursjukdomar, långvariga svettningar, din magnesium nivå, ett för stort intag av kaliumsupplement eller diabetes kan försätta kroppen i obalans.
Brist på kalium, kallas hypokalemi, är väldigt ovanligt hos friska människor. Långvariga diarréer eller användande av vätskedrivande läkemedel kan leda till kaliumbrist då extrem trötthet, muskelsvaghet eller spasmer samt ojämn hjärtrytm kan uppstå. Depression och förvirring kan också uppkomma av kaliumbrist. För att upptäcka kaliumbrist används ofta ett blodprov.
Att få för höga nivåer, hyperkalemi, av kalium kan vara livshotande.  Njursjukdomar, supplement eller diabetes kan orsaka detta. En vanlig följd av kraftig hyperkalemi är oregelbunden puls vilket i värsta fall  kan leda till döden.

Hur mycket kalium per dag behövs?

  • Kvinnor och flickor från 14 år: 3,1 gram
  • Män och pojkar från 14 år: 3,5 gram
  • Gravida och ammande: 3,1 gram

Läs mer om Kalium:

https://en.wikipedia.org/wiki/Potassium#Biological_role

https://www.healthline.com/health/potassium#TOC_TITLE_HDR_1

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Potassium-HealthProfessional/

Varför är kalium livsviktigt för din kropp?

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar