Kalcium och vitamin D

En kombination av kalcium och vitamin D kan förebygga en mängd olika sjukdomar som tarmcancer, PMS (premenstruellt syndrom) och även frakturer hos äldre människor.

Vad är Kalcium och vitamin D?
Skillnaden mellan kalcium och vitamin D är att kalcium är en mineral medan vitamin D är en vitamin. Kalcium är en mineral som man hittar ibland annat mjölk, yoghurt och ost. Kalcium finns även i spenat och broccoli. Vitamin D finner vi i olika varianter av fiskar som lax, tonfisk och sardiner och även ägg, ost, lever och biff.

Kalcium hjälper till med benmineralisering, en grundläggande mineral som är delaktig i muskelkoncentration och är även blodförtunnande. Kalcium lagras främst i ben och våra tänder.

Vitamin D är ansvarig för hjälpa till med starka ben och kontrollerar absorberingen av kalcium. Brist på vitamin D kan orsaka svagare benstruktur främst bland yngre och äldre människor. Därför är ett regelbundet intag av vitamin D viktigt för benstrukturen och för att undvika frakturer.

Att ta tillskott av kalcium och vitamin D i samband med medicinering är inte att rekommendera. Kalcium är känt för att binda sig till andra kemiska ämnen och ändra dess kemiska struktur. Därmed förlorar medicinen sin funktion.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar