kalcium – för starka ben

 

Kalcium är ett livsviktigt grundämne som behövs vid blodets koagulering, förlösa hormoner, fungerande signal och nervfunktioner och när skelett och tänder bildas.
1-2 procent av kroppen består av kalcium varav 99 procent av allt kalcium finns bundet i ben och tänder. Kroppen lagrar kalcium i benstommen så när vi får i oss för lite kalcium under en längre tid så kommer kroppen att börja äta av sitt förråd och benskörhet kan uppstå. Det fria kalciumet är viktigt i processer i och mellan kroppens celler. Därför är kalciumet i blodet reglerat genom ett samarbete mellan skelettet, njurarna och tarmen.
Kalcium är bra för att förebygga PMS hos kvinnor. Dessutom hos barn och ungdomar som växer är kalcium extra viktigt då det lagras mycket kalcium i skelettet.

Hur får vi kalcium?

Likt de flesta mineraler så producerar inte kroppen kalcium av sig självt utan vi får mineralen via vår kost. Kalcium finns i flera livsmedel, bland annat i mjölkprodukter, grönkål, spenat, bönor och broccoli. För att öka kroppens förmåga att ta upp kalcium så behövs  D-vitamin. Däremot är det viktigt att undvika överdosering av kosttillskott av kalcium i kombination med vitamin D, för det kan leda till njurskador, hyperkalcemi och förkalkning av kroppens vävnader.

Hur mycket kalcium per dag?

  • Vuxna: 800 milligram
  • Gravida och ammande: 900 milligram

Läs mer om Kalcium

https://www.healthline.com/health/8-fast-facts-about-calcium

https://en.wikipedia.org/wiki/Calcium_in_biology

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/calcium-supplements/art-20047097

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/kalcium

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar