Gurkmeja – varför är det bra och hur påverkas kroppen

Gurkmeja har fantastiskt många egenskaper som är bra för din hälsa. De tidiga civilisationerna i Indien upptäckte detta för flera tusen år sedan och på senare år kan modern forskning visa att de hade rätt.
Örten tillhör ingefärafamiljen. Det är örtens rötter som mals ned och används som krydda. Rötternas färg är kraftigt gul vilket vi kan se i bl a curry där gurkmeja ingår.

Gurkmeja - varför är det nyttigt

Varför är gurkmeja bra för kroppen?

Gurkmeja innehåller ett ämne som heter curcumin som har många läkande egenskaper för kroppen. Den är framför allt antiinflammatorisk vilket är bra för dig som tränar hårt vilket påfrestar leder och muskler. Men studier har också visat att curcumin är:

  • Antioxidant vilket minskar åldrandet
  • Hjälper till att skapa ett hormon (BDNF) som förbättrar minnet och minskar sjukdomar i hjärnan relaterat till ålder såsom Alzheimers
  • Förbättrar blodkärlens funktion
  • Sänker risken för hjärtinfarkt
  • Det finns signaler på att det kan hjälpa till vid cancer men mer forskning krävs
  • Motverkar ledsjukdomen atros
  • Tidiga studier visar att eftersom curcumin stimulerar hjärnans BDNF nivån så kan det även motverka depression
  • Men viktigast av allt så är den som sagt antiinflammatorisk och bra för dina leder och muskler

Var hittar man den och hur mycket ska man äta?

Gurkmeja som krydda finns i alla större mataffärer. Den ingår också i curry så äter du indisk mat är chansen stor att du får i dig örten. Problemet är dock att gurkmeja bara innehåller 2-6% curcumin. Kroppen är dessutom ganska dålig på att ta upp ämnet så det räcker inte med att krydda maten lite extra för att få i sig en ordentlig dos. Det dagliga intaget av curcumin är rekommenderat till ca 200-400 mg (ca 3 mg/kroppskilo) men vill du verkligen få ut de antiinflammatoriska egenskaperna så bör du äta mellan 500-1000 mg. Räkna med att en tesked utgör ca 200 mg curcumin.

Det finns dock ett enkelt och viktigt hjälpmedel för kroppen att öka sin förmåga att ta upp curcumin. Genom att addera svartpeppar som innehåller peperin så ökar upptagningsförmågan med hela 2000%. Var därför noggrann att alltid äta dem tillsammans.

Se upp för billiga skräpprodukter. Det finns företag som spär ut örten med andra ämnen så var noggrann när du handlar, läs innehållsförteckningen.

Gurkmeja biverkningar

Det finns inga stora bieffekter. Vissa människor kan få magproblem om de äter för mycket gurkmeja.
Gurkmeja har också visat sig ha en blodförtunnande effekt så personer som ska opereras eller föda barn bör inte äta en massa extra gurkmeja.

Källor:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/306981.php

https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/treatments/natural/supplements-herbs/guide/turmeric.php

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0006899306027144

 

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar