Fokus på rödbetor

rödbetor - därför är de bra för dig

Den omtyckta rödbetan har länge funnits på våra tallrikar som tillbehör till ett flertal olika rätter – bland annat pytt i panna. Men vad innehåller egentligen rödbetor och vilka fördelar har de för hälsan? 

Sänkt blodtryck

Rödbetan innehåller massor av bra ämnen. Bland annat nitrat som enligt forskning från Queen Mary University of London visat sig sänka blodtrycket. Rödbetor kan då alltså ge samma effekt som att äta blodtryckssänkande medicin, genom att omvandla nitrat till kväveoxid. Molekylen vidgar sig vilket leder till att blodkärl slappnar av. Det bidrar till ett mer syrerikt blod.

Förbättringar av hjärnan

Även hjärnan kan dra fördel av nitrat och fungerar helt enkelt bättre när den får mer syre. En studie från 2010 visar att på personer som ätit nitratrik kost så kan man tydligt se en ökning av blodflödet i frontalloben.

Stärkt immunförsvar och mindre risk för sjukdomar

Eftersom rödbetan är fullproppad med antioxidanter, bland annat vitamin C och antocyaniner så leder det till att du får ett ökat immunförsvar. Det gör att du håller dig frisk och kry och du slipper drabbas av förkylningar.

Rödbetan innehåller även mycket alkaloider som tillsammans bidrar till att sänka kroppens homocysteinnivå, som i sin tur leder till en sänkt risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Det finns även forskning som pekar på att rödbetans färgämne betacyanin kan ge skydd mot cancerframkallande ämnen.

Bättre uthållighet

De höga halterna av nitrat leder som sagt till ett mer syrerikt blod i kroppen vilket påverkar din syreupptagning. På så sätt kan kroppen använda syret mer effektivt vilket gör dig uthålligare och du kan prestera på topp. Även musklerna blir uthålligare och orkar prestera både bättre och längre.

Sundare lever

När du äter rödbetor får du i dig båda aminosyrorna Betain och Metionin, samt höga halter av flavonoider. Metionin hjälper kroppens reningssystem genom att rensa ut gifter och slaggprodukter från levern. Flavonoider hjälper levern att fungera bra och Betain kan enligt studier hjälpa till att förebygga och minska risken att drabbas av fettlever.

Håller magen i trim

Rödbetan innehåller kostfibrer. För att vi ska kunna uträtta våra behov regelbundet, så krävs det att vi får i oss fiberrik mat. Fiberrik kost minskar både risken för förstoppning, hemorrojder och även inflammerade tarmfickor.

Dessutom leder fiberrik mat till att vi känner oss mätta, sötsuget minskar och blodsockernivån i kroppen hålls på en jämnare nivå.

En del av nitratet i rödbetan kan även omvandlas till nitrit. Nitrit gör att det bildas kväveoxid i magsäcken som i sin tur behövs för att slemhinnan i magen ska kunna återbildas. På så sätt kan rödbetan även hjälpa till att motverka magsår.

Vacker hud

Skönhet kommer inifrån. Huden återspeglar oftast vad vi stoppar i oss och kan reagera olika på olika produkter. Rödbetan är fullproppad med näringsämnen och vitaminer som hjälper huden att både förebygga och förhindra ålderstecken och acnebesvär.

Så gör både dig och naturen en tjänst nu till höst, och lägg fokus på rödbetor som nu är i säsong. Dessutom är rödbetor inte bara nyttigt utan även supergott! ,

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar