Fettförbrännande kosttillskott: Karnitin

Karnitin är en transportmolekyl som är med och reglerar kroppens fettförbränning. Att äta ett tillskott av karnitin är vanligt i träningsbranschen då många vill gå ner snabbare i vikt samt bli uthålligare.

Innehållsförteckning
  1. Gå ner i vikt med karnitin
  2. Deffa med hjälp av L-Karnitin
Denna guide lär dig
  • Karnitins roll i vår kropp
  • Varför aminosyran är viktigt för en ökad fettförbränning
  • Hur du kan bränna mer fett med karnitin

1. Gå ner i vikt med karnitin

Karnitin är en transportmolekyl som är med och reglerar kroppens fettförbränning. Att äta detta tillskott är vanligt i träningsbranschen då många vill gå ner snabbare i vikt samt bli uthålligare. Detta är faktorer som tillskottet kan hjälpa till med.

Aminosyran framställs i levern av njurarna och hjärnan och kräver C-vitamin för att omvandlas. De högsta koncentrationerna av den återfinns i kroppens muskel- och organvävnad.

Aminosyra finns främst i animaliska livsmedel som lammkött, inälvsmat och mjölkprodukter. Men man hittar den också i fisk, fågel, tempeh och avokado.

Äter man för lite C-vitamin kan en brist på detta vitamin även leda till karnitinbrist. En bristsjukdom som mångt och mycket liknar skörbjugg.

Karnitin utgör en central del i kroppens mitokondrier, organceller som har en viktig roll i vår ämnesomsättning och fettförbränning. I mitokondrierna omvandlas energin från den mat vi äter till en energiform som kroppens celler kan utnyttja.

För att kroppen ska kunna använda energi från maten, måste den ombilda näringsämnena till något som kallas för adenosintrifosfat, och detta sker främst i mitokondrierna. Karnitinet har en viktig roll som fettransportör till mitokondrierna. Fettet omvandlas till energi och råder det brist på aminosyran kan det istället leda till att fettet lagras i cellväggarna där nedbrytningen blir mycket svårare.

2. Deffa med hjälp av L-Karnitin

Fett är en primär energikälla både när vi rör på oss samt när vi vilar. För små doser av karnitin kan alltså leda till en försämrad fettförbränning eftersom aminosyran är en så pass viktig transportör av fett.

Att äta karnitintillskott är intressant för tyngdlyftare, elitidrottare och vardagsmotionärer på grund av dess fettförbrännande egenskaper men också för dess påverkan på vår uthållighet. Kan vi bränna mer fett när vi är aktiva får vi mer energi och orkar springa, styrketräna eller promenera längre. Att vi kan tillgodogöra oss större mängder energi gör att vi går ner mer i vikt men också att vi inte blir trötta lika fort. En ökad uthållighet kan uppstå och du kan orka fler repetitioner med vikterna på gymmet samt löpa längre i spåret.

Ibland kallas aminosyran för L-Karnitin, där L:et innebär att det är en obunden eller fri form av aminosyran som enklare kan tas upp i kroppen. Är du kroppsbyggare har du troligtvis redan stött på kosttillskottet. Det är ett populärt och omtalat kosttillskott som många använder när det är dags att deffa. Aminosyrans inverkan är olika stor från person till person.

Vissa upplever en enorm skillnad och kan bränna betydligt mer fett än vanligt medan andra inte verkar uppleva någon skillnad alls. Du som vill prova ett kosttillskott av karnitin kan starta med en dos på cirka 1-4 gram per dag.

Kosttillskottet produceras i form av kapslar och pulver och störst verkan har aminosyran om du intar den tillsammans med frukt eller på fastande mage mellan måltider. Söker du ett fettförbrännande kosttillskott skadar det inte att testa karnitin. Kanske är det rätt kosttillskott för just dig och kan hjälpa dig att komma i ditt livs form inför en avgörande fitnesstävling, eller stärka din motivation och snabba på dina framsteg rörande din vardagsmotion.,

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar