Fettförbrännande kosttillskott: ALA

ALA, Alfa Liponsyra, är en kraftig antioxidant som återfinns naturligt både i den mänskliga kroppen samt naturen. Liponsyra har en förmåga att binda fria radikaler som annars kan vara skadliga för enzymer, cellmembran och DNA-strukturer.

Innehållsförteckning
  1. Vad är alfa liponsyra?
  2. Lyft tyngre med alfa liponsyra
  3. Så doserar du ALA
Denna guide lär dig
  • Vad alfa liponsyra är och var det finns naturligt
  • Hur ALA kan förbättra ditt träningsresultat
  • Hur du bör dosera tillskott av alfa liponsyra

1. Vad är alfa liponsyra?

ALA, Alfa Liponsyra, är en kraftig antioxidant som återfinns naturligt både i den mänskliga kroppen samt naturen. Från kosten kan man tillgodogöra sig ALA genom att äta inälvsmat samt grönsaker som tomat, spenat och broccoli. Det är dock omdiskuterat om kroppen har förmåga att tillgodogöra sig antioxidanten via kosten. Liponsyra har en förmåga att binda fria radikaler som annars kan vara skadliga för enzymer, cellmembran och DNA-strukturer.

Forskare hävdar även att fria radikaler kan vara orsaken till att vi åldras snabbare och blir sjuka.

2. Lyft tyngre med alfa liponsyra

Träningsintresserade kan gynnas av ett tillskott av ALA. Antioxidanten har en främjande effekt på det protein som har till uppgift att transportera glykos. Ett tillskott kan därför bidra till att kroppen snabbare kan ta upp snabba kolhydrater.

Det är denna effekt som det talas om i träningsvärlden och liponsyra tros leda till enklare viktnedgång och förbättrad glykostillförsel till muskelcellerna. Liponsyra kan förbättra muskelcellernas respons på insulin, detta innebär att en mindre mängd insulin måste frigöras för att muskelcellerna ska reagera och ta upp glykosen från kolhydraterna.

Att liponsyra kan aktivera fler transportproteiner gör att du får ett jämnare blodsocker samt en snabbare muskeluppbyggnad och återhämtning. ALA kan även stimulera en vidgning av blodkärlen som kan leda till förbättrad syresättning av dina muskler. En underbar effekt som innebär att dina muskler kan upplevas som mer följsamma vilket ger dig förbättrad kapacitet och möjligheter att kunna lyfta tyngre.

Med tillskott av alfa liponsyra kan ditt immunförsvar stärkas och du minimerar riskerna att du blir sjuk. Att dras med en långvarig förkylning eller inflammation är inte positivt för det hett eftertraktade träningsresultatet.

Effekterna av ALA kan vid viss mån liknas vid dieter som LCHF och periodisk fasta. Blodsockernivåerna i kroppen stabiliseras vid intag av kolhydrater och det blir enklare att gå ner i vikt eller bibehålla den. Det sägs även att liponsyra främjar upptaget av kreatin.

Ett ämne som visat sig ha en positiv effekt rörande resultatet av högintensiv träning. Höga nivåer av kreatin hos atleter och träningsentusiaster har lett till förstorade muskler, snabbare återhämtning och förbättrad inlagring av glykogen i musklerna. Med andra ord otroligt eftersträvansvärda påföljder!

3. Så doserar du ALA

Hur mycket alfa liponsyra eller ALA ska man då ta som aktiv idrottare? Ett tillskott av antioxidanten på cirka 600-1200 milligram är en bra början för snabba resultat. Tänker du använda tillskottet under en längre tid och inte bara som en tillfällig boost kan du börja med 200 milligram.

Som med de flesta nya kosttillskott får du bäst resultat om du testar dig fram. Alla har olika maxupptag av diverse vitaminer och mineraler och den optimala dosen är således olika för alla.

Allra bäst upptag av antioxidanten får du om du intar tillskottet omkring en halvtimme innan du äter. Det finns inga kända biverkningar med ett tillskott av alfa liponsyra. Lider du av diabetes kan antioxidanten ha en negativ effekt på din sjukdom, så var noga med att rådfråga din läkare innan du börjar äta extra liponsyra om du är diabetiker.,

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar