Bli starkare och piggare med öl

Forskare från Technische Universitaet i München har konstaterat att öl stärker immunförsvaret. Den minskar inflammationer i musklerna som kan leda till träningsvärk. Att dricka ett par öl efter träningen är därför inte så farligt som man kanske tidigare har trott. Men du bör välja en alkoholfri variant för att vara på den säkra sidan. Det var i världens största maratonstudie, Be-MaGIC (Beer, Marathon, Genetics, Inflammation and the Cardiovascular System) som resultaten framkom.

,

Det är framförallt ifall man tränar inför ett maraton eller liknande distanser som drycken kan vara bra efter loppet. Inte främst för den avkopplande känslan, utan också för att ölen stärker immunförsvaret och förebygger träningsvärk. Just maratonlöpare brukar annars löpa en stor risk att få träningsvärk. Detta eftersom deras muskler blir så inflammerade under löpningen. Deras immunsystem sätts också enkelt ner i samband med de långa springpassen.

,

Forskargruppen från Department of Preventative and Rehabilitative Sports Medicine på Technische Universitaet i München gav ett antal försökspersoner en till en och en halv liter alkoholfri veteöl varje dag. Studien utfördes under tre veckor precis innan tävlingen München Marathon. Även två veckor efteråt fick deltagarna fortsätta med ölkonsumtionen. Totalt var det 277 försökspersoner som fick veteölen och dessa jämfördes mot en kontrollgrupp.

,

När de fem veckorna var genomförda kunde de konstatera att inflammationerna hos försökspersonerna minskade med 20 procent efter maratonloppet. Detta jämförde man med en kontrollgrupp som inte drack öl efter träningspassen. Dessutom visade det sig att öldrickarna bara råkade ut för en tredjedel så många förkylningar som kontrollgruppen.

,

Forskarna är dock noga med att påpeka att om man vill prova öl som återhämtningsdryck så bör man välja en alkoholfri variant. Den innehåller nämligen inga av de skadliga ämnena från alkoholen. Tvärtom är den alkoholfria veteölen rik på antioxidanter som stärker immunförsvaret. Anledningen till varför just veteöl valdes till studien är för denna öl är populärt bland maratonlöpare och för att den innehåller mycket polyphenol. Ölen heter Erdinger Weissbier. Det bör förstås poängteras att studien är sponsrad av ölintressen. Forskarna är också bosatta i ölets förlovade huvudstad München, så kanske bör man ta en del av resultaten med en nypa salt. Faktum är dock att det finns en hel del nyttiga antioxidanter i öl och dessa ger förstås en rad hälsofördelar till kroppen.

Källa:

Studien presenterades vid en av världens största konferenser för sportmedicin som hölls i Denver, USA, arrangerad av American College of Sports (ACSM). Den är också publicerad i Medicine & Science in Sports & Exercise (MSSE).

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar