Att äta en stor frukost hjälper dig gå ner i vikt

Att äta en högkaloririk frukost hjälper dig i kampen mot fetma och övervikt. Inte nog med det. En sådan frukost skyddar också mot diabetes, högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar. Detta enligt forskare vid universitetet i Tel Aviv.

När du äter är lika betydelsefullt som vad du äter

Oavsett om du hoppas på att gå ner i vikt eller om din målsättning bara är att hålla dig frisk, så är det ett faktum att vad du äter är en avgörande faktor. Rätt kost kan inte bara trimma ditt midjemått – av rätt kost får du också energi, den förbättrar ditt humör och den håller sjukdomarna borta. Men nu har en forskare från Tel Aviv University upptäckt att det inte enbart är vad man äter som är betydelsefullt, utan också när man äter.

Kroppens dygnsrytm och ämnesomsättningen hänger ihop

Ämnesomsättningen påverkas av kroppens dygnsrytm, nämligen den biologiska process som kroppen följer under en 24 timmars cykel. Så vilken tid på dagen som man äter kan ha en stor inverkan på hur våra kroppar omsätter maten. Detta berättar professor Daniela Jakubowicz vid Tel Aviv Universitys Faculty of Medicine and the Diabetes Unit på Wolfson Medical Center. I en nyligen genomförd studie har hon upptäckt att de som äter sina största mål per dag vid frukost är mycket mer benägna att gå ner i vikt och minska sitt midjemått än de som äter sitt största mål mat vid middagen. Studien är genomförd i samarbete med Dr Julio Wainstein vid Tel Aviv University och the Wolfson Medical Center samt Dr Maayan Barnea och Professor Oren Froy från the Hebrew University of Jerusalem.

Många hälsofördelar

Och fördelarna verkade också gå långt bortom centimeter och kilon. De som deltog i studien och som åt en större frukost, vilken till och med inkluderade en liten dessert, så som en chokladbit eller en kaka, hade också signifikant lägre nivåer av insulin, glukos och triglycerider under hela dagen. Detta innebär rent konkret också att de har en lägre risk för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, högt blodtryck och högt kolesterol. Resultaten från studien, som nyligen är publicerad i tidskriften Obesity, tyder på att rätt timing för måltiderna kan ge ett viktigt verktyg för den som vill hantera övervikt och fetma, eller främja en generell sund livsstil.

Två skilda dieter

För att bedöma effekten som måltidernas timing kan ge på hälsa och viktminskning valde forskarteamet att genomföra en studie där 93 överviktiga kvinnor slumpmässigt valdes in till en av två grupper. Båda grupperna åt enligt en isokalorisk diet, vilket innebär en diet med lika många kalorier från de olika näringsgrupperna fett, protein och kolhydrater. Båda grupperna fick alltså en diet som var måttligt kolhydratrik och måttligt fettrik. Totalt åt de 1400 kalorier om dagen under en period av 12 veckor. Den första gruppen fick äta 700 kalorier till frukost, 500 kalorier till lunch och 200 kalorier till middag. Den andra gruppen däremot fick äta endast 200 kalorier till frukost, 500 kalorier till lunch och 700 kalorier till middag. I de 700 kalorier som grupperna fick äta till frukost respektive till middag innehöll samma livsmedel.

Dramatiska resultat

Vid slutet av studien visade det sig att de deltagare som ingått i gruppen där man ätit en stor frukost hade gått ner i genomsnitt 3,6 kilo vardera och förlorat 3 centimeter av sitt midjemått. Detta jämfört med 1,4 kilo och 1,4 centimeter i snitt för de deltagare som istället ätit en kraftig middag. Enligt professor Jakubowicz så visade det sig också att deltagarna i den grupp som åt en stor frukost hade betydligt lägre nivåer av det hungerreglerande hormonet ghrelin, vilket är ett tecken på att de var mer mätta efter frukosten och därför hade mindre behov och lust för småätande senare under dagen, till skillnad från de deltagare som istället åt en stor middag.

Topparna i blodsockernivåer försvann

Inte nog med det, det visade sig också att deltagarna i gruppen som åt en större frukost också visade en mer betydande minskning av insulin, glukos och triglycerider än de deltagare som åt en större middag. Och, ännu viktigare, de upplevde inte de höga topparna i blodsockernivåer som annars typiskt brukar uppstå efter en måltid. Toppar i blodsockernivåer anses vara mer skadligt än ihållande höga blodsockernivåer och detta leder till såväl högt blodtryck som ökad påfrestning på hjärtat.

Undvik småätande på natten

Resultaten från studien tyder på att man bör anta ett matschema som är väl genomtänkt, förutom en god kosthållning och träning, ifall man vill optimera viktminskning och få en god generell hälsa. Att äta rätt mat på fel tider kan inte bara bromsa viktminskningen, det kan också vara direkt skadligt. I sin studie fann forskarna att de som åt en stor middag hade ökat sina nivåer av triglycerider, vilket är en typ av skadligt fett som finns i kroppen) och detta trots att de faktiskt samtidigt gått ner i vikt. Forskargruppen föreslår därför att man bör sluta med småätande på kvällar och nätter. Att småäta framför teven eller datorn, framförallt under de sena kvällstimmarna, är en stark bidragande orsak till fetmaepidemin. Det ökar inte heller bara vikten, utan också riskerna för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, vilket gör att det nattliga småätandet kostar mycket mer än vad det smakar.

Källor:

Daniela Jakubowicz, Maayan Barnea, Julio Wainstein, Oren Froy. High Caloric intake at breakfast vs. dinner differentially influences weight loss of overweight and obese womenObesity, 2013; DOI: 10.1002/oby.20460

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar