12 snabba tips för ett nyttigare julbord

Skinka är väldigt bra att äta på julbordet bara man skär bort fettbitarna

Hur ska man egentligen äta ett nyttigare julbord och hur ska man överleva all stress och alla sockerbomber under jul och nyår. Vi ger dig 12 snabba tips:

 1. Dra ned på antalet tillfällen! Det är inte jul ifrån 1:a advent till trettondagsafton dvs 40 dagar. Skumtomtar, must, en och annan daglig lussekatt och sedan middagar med alkohol på det med släkt, vänner och jobb under en månad sätter lätt sina spår. Den största boven i viktökning kring jul och nyår är det konstanta ätande och drickande under så många dagar. Det är helt ok att äta för mycket någon gång ibland men det är inte ok att ha ett konstant kaloriöverskott i flera veckor.
 2. Fortsätt att träna och röra på dig så ofta du kan. Kan du inte gå till gymmet för att ni är hemma hos svärmor så är det betydligt mycket bättre att köra kroppsövninar eller att springa istället för att inte göra någonting.
 3. Ta rätt sorts sill. Inget julbord är på riktigt utan massor av sill. Fisken i sig innehåller mängder av omega 3, D-vitamin och protein så den är nyttig i grund och botten. Sikta dock in dig på sorterna med klar inläggning istället för de krämiga som ofta innehåller socker och majonnäs.
 4. Ät mycket skinka men skär bort de feta bitarna. Skinka i sig innehåller bra med protein och blir du bara av med fettbitarna är köttet riktigt snålt på fett och nyttigt. Kör osötad senap, finns flera bra, men undvik en brödskiva till varje skinkbit.
 5. Ät så lite prinskorv som möjligt. Visst är det gott att sätta i sig 10 prinskorvar men det är inte så nyttigt. Korven innehåller massor av fett och potatismjöl så kött och proteinhalten är ofta väldigt låg. Titta på förpackningen i affären.
 6. Köp inte färdiga industriköttbullar utan gör dina egna. Färdiggjorda köttbullar proppas fulla med potatismjöl, druvsocker och salt vilket gör att kötthalten blir låg. De friteras dessutom ofta vilket gör att de dryper av fett. Lägg istället lite tid och köp egen köttfärs och gör riktigt goda och nyttiga köttbullar.
 7. Ät massor av ägg! Vi vet redan att ägg är ett utav de bästa sakerna vi kan äta om vi tränar, fortsätt att tänka så även under julbordet. Läs mer om ägg som protein källa
 8. Fokusera på lax framför feta köttbitar. Lax är fantastiskt gott men också nyttigt eftersom fisken innehåller omega 3. Lax innehåller även massor av protein så att äta mycket lax året om är verkligen att rekommendera. Ät hellre mer “clean” lax som gjorts i ugn utan tillsatser än gravad lax med massor av gravlaxsås. Står du dessutom och väljer mellan rökt och gravad så ska du köra rökt.
 9. Byt ut godis och efterrätter mot nötter och citrusfrukter. Det är svårt att säga nej till alla sötsaker kring julen och de finns ju överallt under så lång tid men kämpa för att hitta alternativ som är nyttiga.
 10. Tänk på vad du dricker. Glögg och must innehåller massor av socker. Det blir lätt en tradition att dricka glögg som fika och must till maten under hela december och det kommer att sätta sina spår på vågen. Drick istället så mycket vatten som möjligt och byt ut glöggen mot julkryddat te.
 11. Dra ned på alkoholen. Den både förstör dina träningsresultat och ger en massa extra kalorier. Ska du dricka så försök dricka några glas mindre än du brukar. Förmodligen kommer du inte ha tråkigare för det men träningsresultaten du kämpat för kommer att vara lättare att nå.
 12. Vila. Träning och kost är jätteviktiga ingredienser för att få en vältränad kropp men vi behöver också vila och att stressa av. Njut av att du är ledig under jul och nyår. Sov extra länge och hinner du inte träna exakt som vanligt är detta inte hela världen under några enstaka dagar. Dras inte in i all galen julhets. Har ni ett  fullspäckad schema med besök eller 100 aktiviteter så lägg lite tid i förväg på att planera så att ni undviker kaos och stress.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar